Státní rozpočet se po březnovém přebytku opět řítí do hlubin

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Státní rozpočet se v dubnu propadl do schodku 16,5 miliardy korun. V březnu bylo hospodaření státu v přebytku 14 miliard Kč. I tak jde ale podle ministerstva financí o nejlepší dubnový výsledek od roku 2000. Loni v dubnu rozpočet vykázal deficit 44,7 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.

Pokud by se podle ministerstva financí zohlednil mimořádný vliv dříve zaplacených záloh na regionální školství ve srovnání s minulým rokem, schodek za první čtyři měsíce letošního roku by činil jen čtyři miliardy korun. Důvodem je fakt, že loni byla třetí záloha regionálnímu školství ve výši 12,5 miliardy korun poskytnuta až v květnu.

„Zázrak se nekoná, státní rozpočet se vrací do starých kolejí. Daňové příjmy pro rozpočet centrální vlády za první čtyři měsíce roku stouply meziročně jen o dvě miliardy, zatímco na konci března činil meziroční přírůstek plných 13,6 miliardy. Meziroční růst výběru z DPH činí už jen tři procenta,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Výběr sociálního pojistného, který klesá, ukazuje podle něj na klesající zaměstnanost nebo klesající mzdy, případně obojí. „Pro vývoj ekonomiky nejsou zveřejněná data dobrou zprávou,“ dodal.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci dubna meziročně stouply o 11 procent na 373,2 miliardy korun. Daňové příjmy stouply o dvě miliardy korun na 168,7 miliard korun.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát vybral 74,7 miliardy korun, meziročně o tři procenta více. Ze spotřebních daní rozpočet získal 45,3 miliardy korun, meziročně o miliardu korun více.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o více než dvě procenta 389,8 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát poskytl 159 miliard korun, což je meziročně o 1,2 miliardy méně.