Státní rozpočet se v únoru dostal do schodku téměř dvaceti miliard

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí
2
Fotogalerie

Státní rozpočet se ke konci února dostal do schodku 19,9 miliardy korun z přebytku 8,8 miliardy korun v lednu. Loni v únoru vykázal rozpočet přebytek 25,8 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. Meziroční srovnání je podle úřadu ovlivněno mimořádnými vlivy ve výdajích rozpočtu a loňskými příjmy z EU v rámci závěrečných plateb z končícího programového období EU.

Celkové výdaje rozpočtu ke konci února stouply meziročně o 33,9 miliardy na 237,3 miliardy korun. Nárůst výdajů podle ministerstva ovlivnily zejména vyšší výdaje na důchody o 8,3 miliardy korun a nárůst výdajů na platy v regionálním školství o 4,5 miliardy korun. Vliv měl také nárůst odvodů vlastních zdrojů do rozpočtu EU o 6,5 miliardy korun.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci února meziročně klesly o 11,8 miliardy korun na 217,4 miliardy korun. „Na příjmové stránce potom rozpočet negativně ovlivňuje skutečnost, že v prvních dvou měsících roku 2018 získal mimořádně státní rozpočet již zmíněné prostředky ve výši 19,7 miliardy korun, které představovaly část závěrečných plateb vztahujících se k programovému období 2007 až 2013,“ uvedlo ministerstvo financí.

Rozpočet očištěný o peníze z EU by tak ke konci února skončil podle ministerstva se schodkem 22,4 miliardy korun. Ve stejném období roku 2018 by takto očištěný výsledek představoval schodek 0,3 miliardy korun.