Státní zástupce zastavil trestní stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) zastavilo trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) i ostatních obviněných v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Šéf MSZ Martin Erazím sdělil, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku. Právě pro ně přitom byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala. Babišův advokát už rozhodnutí obdržel. Premiér zastavení stíhání nepovažuje za překvapení.

"Obviněné osoby jako žadatelé o dotaci deklarovaly Farmu Čapí hnízdo jako malý a střední podnik formou čestného prohlášení. Orgány činnými v trestním řízení bylo toto tvrzení považováno za nepravdivé, a došlo proto k zahájení trestního stíhání," uvedl Erazím. Dokazování však podle něj vedlo k závěru, že podnik podmínky splňoval. Proto se šéf MSZ ztotožnil se závěry dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha ohledně zastavení stíhání.

Erazím dodal, že kauza se sice zpočátku jevila jako jednoduchý podvod, avšak vyvinula se do složité právní otázky, a to především kvůli nutnosti vykládat předpisy Evropské unie.

Babiš dnes odkázal na vyjádření dozorujícího žalobce z loňského května. Šaroch podle něj uvedl, že závěr policie o tom, že skutek, pro který bylo trestní stíhání zahájeno, není konečný a nemusí být ani v plné míře hodnověrný. Mimo jiné proto nepokládá předseda vlády rozhodnutí za překvapivé. Ke kauze se dále příliš vyjadřovat nechtěl. Uvedl, že tak možná učiní v budoucnu, až nebude v politice.

Policie Babiše obvinila v říjnu 2017 z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, letos v dubnu ho policisté navrhli obžalovat. Podstatou případu je to, že společnost Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a o rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na niž by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se pak společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do předloňského února, pak jej vložil do svěřenských fondů.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Farma Čapí hnízdo tak podle něj byla nezávislým podnikem. Tento argument zpochybnila Transparency International, podle níž firmy koordinovaly svou činnost financováním, dotacemi i fiktivní reklamou.

Tvrzení, že Čapí hnízdo bylo v době získání dotace nezávislou firmou, považují za neudržitelné opoziční Piráti. Vyčlenění farmy z holdingu bylo podle nich zjevně účelové. Většina dalších opozičních stran reagovala na posun v případu tak, že rozhodnutí respektuje, bude je ale zajímat jeho zdůvodnění. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, který původně rovněž čelil stíhání, uvedl, že kauza byla uměle vytvořena s cílem poškodit ANO a dostat premiéra Babiše z politiky.

Někteří z obhájců potvrdili, že už devadesátistránkové usnesení obdrželi do datových schránek. MSZ ho zašle i nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí do tří měsíců zrušit jako nezákonné. Šéf žalobců se v tuto chvíli nechce k věci vyjadřovat. Zákonnost a důvodnost rozhodnutí bude v rámci dohledu přezkoumávat i pražské vrchní státní zastupitelství. Pokud by došlo k závěru, že rozhodnutí je v rozporu se zákonem, zaslalo by Nejvyššímu státnímu zastupitelství své stanovisko.

Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání kromě něj čelila i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Mayerová a Josef Nenadál. Mayerová řekla, že věřila v zastavení stíhání, jen doufala, že krok učiní už policie. Zastavení se zatím netýká premiérova syna Andreje Babiše mladšího, kterého policie vyšetřuje zvlášť.

Opozice doufá, že zastavení stíhání bude relevantně odůvodněno

Opoziční politici doufají, že rozhodnutí žalobců zastavit stíhání v případu Čapího hnízda bude odůvodněno relevantními argumenty. Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan novinářům řekl, že verdikt je třeba respektovat, šéf KDU-ČSL Marek Výborný prohlásil, že i pokud byl postup premiéra Andreje Babiše (ANO) v případu legální, rozhodně nebyl morální. Podle ODS za sebou rozhodnutí nechává pachuť a rozdělenou společnost, šéf SPD Tomio Okamura uvítal, že je kauza konečně rozhodnuta.

„Respektujeme závěry státního zastupitelství, ale samozřejmě mě bude zajímat odůvodnění. Ale to, že postup Andreje Babiše a ostatních nebyl protiprávní, ještě neznamená, že byl morální,“ napsal Výborný. Babišovy problémy by nyní podle něj konečně mohly přestat paralyzovat vládu. „Jsou oblasti, které potřebuji řešení - třeba hrozící krach domácí zdravotní péče nebo sociálních služeb,“ dodal.

Šéf ODS Petr Fiala řekl, že občanští demokraté berou rozhodnutí státního zastupitelství na vědomí. „Je to v souladu s očekáváním posledních dní. Končí jedna z kauz premiéra, kterou provázely nestandardní kroky, včetně nečekané výměny ministra spravedlnosti a tlaku na vyšetřování prostřednictvím médií,“ napsal Fiala na twitteru. „Rozhodnutí respektuji, celá kauza ale zanechá za sebou pachuť a rozdělenou společnost,“ míní.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že státní zastupitelství změnilo po letech názor. „Což se děje v jednom procentu případů. Proto je nyní nutné, aby městské státní zastupitelství změnu takového názoru obhájilo silnými argumenty,“ uvedl. Na ty čeká i Rakušan. Babiš podle něj svými výroky vyšetřování přinejmenším nepřímo ovlivňoval. „Rozhodnutí je třeba respektovat,“ řekl šéf STAN novinářům ve Sněmovně.

Okamura řekl, že SPD od počátku případu ctila presumpci neviny. „My neokopávali kotníky a nedělali štvavé antikampaně,“ řekl novinářům. Česku podle něj prospěje, že konečně padlo definitivní rozhodnutí. „Uvidí se, co bude dál,“ dodal Okamura.