Štěch potvrdil pozici. Byl opět zvolen předsedou Senátu

Milan Štěch opět předsedou Senátu

Milan Štěch opět předsedou Senátu Zdroj: CTK

Předsedou Senátu byl podle předpokladů opětovně zvolen Milan Štěch (ČSSD). V souladu s dohodami senátorských klubů byl jediným kandidátem. V čele horní komory stanul už potřetí. Štěch patří ke třem nejdéle sloužícím senátorům.

Štěch v tajných volbách získal 70 ze 78 odevzdaných hlasů, dva hlasy byl označeny neplatně, oznámil to předseda volební komise Luděk Jeništa (za STAN). Staronový šéf horní komory po svém zvolení senátorům řekl, že je připraven plnit všechny úkoly ve prospěch České republiky, jejích občanů a ve prospěch dobrého jména Senátu.

„Myslím si, že Senát, přes všechny problémy, které provází českou politickou scénu, je právě tím tělesem, které ukazuje, že se nechá politika dělat kultivovaně, slušně, tak, že si nasloucháme,“ uvedl Štěch.

Hodlá se zasazovat o to, aby jednání Senátu bylo v duchu demokratických principů. „Senát je pojistka parlamentní demokracie, a myslím, že jsme to v minulosti dokázali potvrdit, že jsme nezneužili vládní krize v předchozím období. Jsou všechny předpoklady, aby tento ráz Senátu zůstal zachován i v dalším volebním období,“ dodal.

Jednašedesátiletý Štěch je členem horní komory je od jejího ustavení v roce 1996. V letech 2002 až 2010 vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů. Je senátorem za Pelhřimovsko, letos mandát obhájil také potřetí.

Výbory a volby místopředsedů

Senátoři také v souladu s programem schválili vytvoření mandátového a imunitního výboru, v jehož čele má být opět Jiří Oberfalzer, a zahájili tajnou volbu čtyř místopředsedů horní komory. Kandidáty jsou v souladu s dohodami frakcí znovu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí, Přemysl Sobotka (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD).

Nováčkem bude jeho stranický kolega Ivo Bárek. Nahradí místopředsedkyni ČSSD Alenu Gajdůškovou, která senátorský mandát letos neobhájila.

Milan Štěch:
Místo a datum narození: 13. listopadu 1953, České Budějovice
Vzdělání: vyučil se strojním zámečníkem a absolvoval střední průmyslovou školu strojní
Současná funkce: senátor (od 1996), předseda Senátu (od 2010)
Profesní kariéra: pracoval jako strojní zámečník, dílenský dispečer a mistr ve Škodě České Budějovice, v podniku působil i jako předseda odborů
Působení v odborech: v roce 1990 byl zvolen místopředsedou Odborového svazu KOVO, v letech 1994 až 2002 zastával funkci místopředsedy Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) a od dubna 2002 do dubna 2010 byl předsedou ČMKOS; od dubna 1994 do dubna 2010 byl také místopředsedou Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity)
Politická kariéra: v roce 1996 poprvé usedl v Senátu za Pelhřimovsko a část Jindřichohradecka (ještě jako nezávislý na kandidátce ČSSD), mandát ve svém obvodu obhájil už třikrát, v letech 2002, 2008 a 2014; dlouhodobě působil v senátním výboru pro zdravotnictví a sociální politiku, jehož byl místopředsedou; v letech 2008 až 2010 byl místopředsedou Senátu; po volbách třetiny senátorů v roce 2010, po kterých získala ČSSD nadpoloviční většinu 41 hlasů, byl zvolen prvním zástupcem sociální demokracie v čele horní komory od jejího obnovení v roce 1996
Členství v politických stranách: členem ČSSD je od roku 1997, před listopadem 1989 byl v KSČ
Rodina: ženatý, má dceru a syna
Ostatní:
- Jako jeden z mála senátorů zasedá v horní parlamentní komoře nepřetržitě od prvních voleb v roce 1996.
- Funkci šéfa ČMKOS opustil na jaře 2010 na základně vlastního rozhodnutí. Uvedl, že se chce plně věnovat veřejné činnosti.
- Odborům bylo pod jeho vedením (ale i pod vedením jeho předchůdce Richarda Falbra) vyčítáno napojení na sociální demokracii. Štěch k tomu říkal, že tím je jeho postoj čitelný a navíc prý umí v případě potřeby dát přednost zájmům odborů před stranickými.
- Za Štěchovy éry odboráři několikrát protestovali. Například v červnu 2007 demonstrovali proti vládní reformě veřejných financí, hodinovou výstražnou stávku proti vládním reformám zorganizovali v červnu 2008. V květnu 2009 pak vyšlo v Praze do ulic na 30.000 demonstrantů. Kritizovali negativní důsledky hospodářské krize, protestovali zejména proti změnám zákoníku práce a záměrům vlády na pokračování důchodové reformy.
- Před lety řekl, že „lidé v Česku málo stávkují“. V roce 2006 vyzýval zaměstnance, aby se domáhali vyšších platů pomocí stávek.
- Z titulu funkce předsedy Senátu to byl právě Štěch, kdo v říjnu 2011 vyhlásil termín historicky první přímé volby prezidenta.