Štěch usiluje o zrušení sKaret u Ústavního soudu

sKarta

sKarta

Kontroverzními sKartami, které mají fungovat pro výplatu sociálních dávek, se bude zabývat Ústavní soud. Předseda Senátu Milan Štěch již podal návrh na zrušení řady ustanovení souvisejících s kritizovaným projektem. Pod návrh se podepsalo 51 senátorů. Se Štěchem k soudu přijel předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, za zavřenými dveřmi se setkali s předsedou ÚS Pavlem Rychetským. Štěch doufá, že soud rozhodne rychle a sKarty zruší.

Odpor proti sKartám se stupňuje. K rozhořčeným seniorům postiženým, či lidem v hmotné nouzi se připojil předseda Senátu Milan Štěch. Ten podal k Ústavnímu soudu návrh, který směřuje proti ustanovením řady zákonů ze sociální oblasti. Jde vždy o paragrafy, které se týkají používání sKarty. Ústavní soud se tak bude zabývat částmi zákonů o Úřadu práce, poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, zaměstnanosti, hmotné nouzi nebo státní sociální podpoře. Návrh podepsali senátoři z různých stran a klubů.

Návrhem se bude zabývat plénum, tedy sbor všech ústavních soudců. Ve středu dostane podnět na starost jeden z nich jako zpravodaj. Konkrétní jméno vyplyne z rozvrhu práce. Ústavní soud neváže při rozhodování žádná lhůta. Průměrná délka řízení v současnosti činí osm měsíců.

Štěch: Smlouva je protiprávní

Podle Štěcha je smlouva s Českou spořitelnou jako provozovatelem sKaret od počátku protiprávní a zasahuje do soukromí lidí, protože Česká spořitelna získá citlivé údaje o příjemcích dávek. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle Štěcha vůbec nemělo pravomoc takovou smlouvu uzavřít. „Česká spořitelna dostala unikátní monopol na stamiliardové objemy peněz, které přes ni budou protékat,“ uvedl Štěch.

Podle Krásy zkomplikují sKarty život mnoha postiženým lidem. „Je nepochybné, že sKarta nejenže je protiprávní, protože ponižuje lidskou důstojnost, ale zároveň klade velké překážky osobám se zdravotním postižením, ale i seniorům v přístupu ke státní pomoci,“ řekl Krása. Už dříve vyzval ministryni práce a sociálních věcí Ludmilu Müllerovou (TOP 09), aby vydávání sKaret zastavila.

ČSSD usiluje také o zrušení projektu sKaret zákonem. Tento způsob ale ve Sněmovně asi zmaří vládní koalice, která sKarty prosadila kvůli úspoře nákladů na výplatu sociálních dávek. Projekt sKaret stále řeší i antimonopolní úřad. Projekt kvůli zásahu do soukromí kritizoval také ombudsman, Úřad pro ochranu osobních údajů již vyzval ministerstvo k nápravě.

Úřady práce předaly do 1. února podle svého mluvčího Jiřího Reichla 218 880 sKaret, odmítlo je 1213 klientů. Kartu převzalo i 14 985 postižených, nechtělo ji 167. Zatím se přes sociální karty a jejich účty vyplatilo 515 741 dávek za více než 3,09 miliardy korun.

Projekt sKarta
Sociální karty jsou projekt, který začal za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Ministerstvo uzavřelo s Českou spořitelnou na systém smlouvu na 12 let loni v lednu. Kontrakt podepsal Drábkův někdejší náměstek Vladimír Šiška, kterého loni policie obvinila z podplácení při jedné ze zakázek.
V současnosti je ve hře i varianta, že příjemci dávek a podpor v nezaměstnanosti by už nemuseli mít povinně účet u České spořitelny. Mohli by si vybrat, jestli chtějí dostávat peníze od státu rovnou na své konto, poštou či na účet k sociální kartě. Vyplývá to z návrhu na změny zákonů, který minulý týden předala ministryně práce premiérovi Petru Nečasovi (ODS).
Na změně pravidel u kritizovaných sKaret se Nečas a Müllerová dohodl loni v prosinci s vedením České spořitelny. Předseda vlády uvedl, že používání karet bude dobrovolné, povinně mají sloužit jen jako průkazky. Ani s tím však kritikové sKaret příliš nesouhlasí. Podle Krásy je další identifikační průkazka zbytečná.