Šťovíčkovi hrozí vyloučení z VV, pokud podpoří vládní návrhy

Milan Šťovíček

Milan Šťovíček Zdroj: wikimedia.org

Věci veřejné vyloučí poslance Milana Šťovíčka ze svého poslaneckého klubu, případně i ze strany, pokud při sněmovním hlasování v rozporu s rozhodnutím VV opětovně podpoří vládní návrhy. Šťovíček se kladně staví k reformám, například ke spornému daňovému balíčku. Podle předsedy VV Radka Johna tím opoziční straně kazí pověst.

Poslanci VV chtějí hlasovat o reformních zákonech jednotně. „Já osobně jako předsedkyně poslaneckého klubu budu navrhovat vyloučení pana Šťovíčka, pakliže nedodrží tato vázaná hlasování,“ řekla na tiskové konferenci ve sněmovně předsedkyně poslanecké frakce Kateřina Klasnová. Podle ní o Šťovíčkově dalším osudu rozhodne jak klub VV, tak grémium strany.

Nejvyšší orgán strany by se měl zabývat hlasy z krajů, které chtějí vyřešit Šťovíčkovo další setrvání ve straně. „Ale to je skutečně věc na diskusi právě na grémiu,“ dodala Klasnová. Širší stranické vedení by mělo zasednout ve středu.

Podle Johna chtějí být VV čitelnou opoziční stranou, což se jim kvůli Šťovíčkovi nedaří. „VV jsou v opozici, chceme být naprosto čitelně v opozici. Chceme, aby celý národ věděl, že nesouhlasíme s postupem vlády,“ uvedl John. „Pan Šťovíček nám tu čitelnost kazí. Kalí to zrcadlo, takže grémium to musí vyřešit,“ dodal předseda VV.

Jana Havligerová: Vpravo to nevyšlo. Tak véčkaři míří vlevo

Šťovíček byl do Poslanecké sněmovny zvolen v barvách Věcí veřejných. Strana se záhy stala součástí vládní koalice. Po rozpadu VV a jejich odchodu do opozice však deklaroval podporu vládním reformním návrhům.

Na začátku září například podpořil vládní předlohu o nižším růstu důchodů. Poslanci i díky němu přehlasovali veto levicového Senátu. Pro novelu zákona o důchodovém pojištění tehdy zvedlo ruku 101 poslanců.