Strana zelených skládá volební účty, na sjezdu si zvolí nového předsedu

Ondřej Liška, SZ

Ondřej Liška, SZ Zdroj: zeleni.cz

Strana zelených si dnes na svém pražském sjezdu zvolí nového předsedu. O post lídra se spolu utkají dosavadní šéf strany Ondřej Liška a předseda její pražské organizace Petr Štěpánek. Zelení v podzimních sněmovních volbách nedosáhli na poslanecká křesla, díky překročení tříprocentní hranice hlasů však mají nárok na pravidelné státní příspěvky.

Vedení zelených už dříve oznámilo, že na lednovém sjezdu rezignuje. Liška, který byl v letech 2007 až 2009 ministrem školství ve vládě Mirka Topolánka (ODS), stojí v čele strany od prosince 2009. Tehdy nahradil Martina Bursíka. Jeho protikandidát Štěpánek byl za pražského primátora Pavla Béma (ODS) radním pro životní prostředí.

Kdo bude předsedou?
Sedmatřicetiletý politolog Ondřej Liška řídí zelené od roku 2009, členem strany je dvanáct let. Pracoval pro nadaci Forum 2000, od roku 2004 působil jako poradce pro regionální rozvoj a evropské strukturální fondy skupiny Zelených v Evropském parlamentu. V letech 2006 až 2010 byl poslancem Parlamentu ČR, od prosince 2007 do května 2009 zastával funkci ministra školství.
Devětačtyřicetiletý přírodovědec Petr Štěpánek patří mezi zakladatele pražské iniciativy Oživení, jež stojí za projekty Automat a bezkorupce.cz. V minulosti působil jako tiskový mluvčí ministerstva životního prostředí, dvě volební období zasedal také v pražském zastupitelstvu a byl metropolitním radním pro životní prostředí a energetiku. V letech 2005 až 2007 byl místopředsedou SZ. V současnosti je předsedou pražské krajské organizace SZ a předsedou klubu zastupitelů SZ v Praze 4.

Zdroj: Česká televize

Liška zdůrazňuje vizi udržitelné ekonomiky, přátelského státu, kvalitního vzdělávání pro každé dítě nebo rovných šancí pro ženy i muže. Štěpánek se chce soustředit na obnovu regionálních buněk strany, která má hlavní členskou základnu v Praze a Brně. Jen regionálně silná strana podle něj může uspět i na národní úrovni.

Není jasné, jakou podporu Štěpánek ve straně má. Podle informací ČTK za ním ale stojí poměrně silná skupina kolem exministryně školství Dany Kuchtové a jihočeské organizace, někteří levicově zaměření straníci i část příznivců bývalého šéfa strany Bursíka, který se se zelenými rozešel a založil vlastní stranu.

Ondřej Liška: Zelení nejdou ostře doleva

David Klimeš: Zelená ladí s pravicí, vzkazují Němci