Středočeští radní odpovědnost nepřijali, funkce si nechají

Zuzana Moravčíková

Zuzana Moravčíková Zdroj: svoboda.info

Středočeští radní rozhodli, že zůstávají ve funkcích. Po dnešním jednání krajské rady to řekla pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD). Po zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha kvůli přijetí úplatku a po jeho obvinění radní zvažovali vyvození odpovědnosti. Jednání zastupitelstva, které rozhodne o tom, kdo povede kraj do voleb, bylo svoláno na 4. června.

Krajský náměstek Marcel Chládek řekl, že navrhoval rezignaci celé rady. „Pro jsme hlasovali pouze dva, jeden se zdržel a zbytek byl proti,“ uvedl. Stejný návrh bude podle něj projednávat klub zastupitelů ČSSD. Podle Chládka se objevil i návrh, aby radní dali funkce k dispozici klubu zastupitelů a krajskému výkonnému výboru, které by je buď odvolaly, nebo potvrdily ve funkcích.

„Samozřejmě - seděla jsem v radě, politickou osobní zodpovědnost nějakou mám,“ připustila Moravčíková. Zdůraznila však, že nikdy nehlasovala pro návrh, o němž by si myslela, že je špatný. „My jsme dostávali materiály zpracované na stůl a já za sebe říkám, že jsem hlasovala podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ dodala.

Radní, kteří se sešli poprvé od zatčení Ratha, dnes hlasovali o tom, zda přijmou politickou odpovědnost za Rathovu korupční kauzu a rezignují na funkce, nebo v nich setrvají. K odchodu vyzval menšinovou krajskou vládu ČSSD kromě opozice i šéf středočeské ČSSD a Rathův blízký spolupracovník Richard Dolejš.

Poslance a bývalého hejtmana Ratha policisté zadrželi krátce poté, co podle nich převzal sedmimilionový úplatek. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli machinacím s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Všichni obvinění jsou ve vazbě. Rath se označil za oběť policejní léčky a jeho případ prý má politické jádro.