Středočeští radní vyzvali hejtmana Josefa Řiháka k rezignaci

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák Zdroj: ctk

Radní Středočeského kraje vyzvali ve čtvrtek hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD), aby rezignoval. Serveru iDnes to potvrdil náměstek hejtmana Jiří Peřina (ČSSD). Řihák by měl z funkce odejít do pondělního jednání krajského zastupitelstva, jinak mu hrozí podle serveru odvolání. Hejtman odmítl výzvu komentovat.

Podle serveru ztratil hejtman Řihák podporu krajských sociálních demokratů. Řihákovi měli vyjádřit nedůvěru všichni krajští radní z jeho strany, kteří se s ním ve čtvrtek sešli. „Schůzka skutečně proběhla a pan hejtman uslyšel, že bychom chtěli na jeho postu změnu. Jsme přesvědčeni, že takový krok napomůže dalšímu rozvoji Středočeského kraje,“ řekl Peřina.

S hejtmanem by se měl o víkendu ještě sejít jeho první náměstek Miloš Petera. Právě o něm se nejčastěji mluví jako o případném hejtmanově nástupci. Petera vede krajskou ČSSD, zároveň je poslancem a starostou Nymburka. Už dříve ale oznámil, že o vedení Nymburka v podzimních komunálních volbách usilovat nebude.

Hejtman Řihák se také chystá obhajovat post senátora za Příbramsko, o jeho umístění na kandidátku se má rozhodnout ve středu na jednání krajského výboru strany.