Střelba v Uherském Brodu: Chovanec zkritizoval starostu za „upovídanost“

Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec hovoří s novináři v Uherském Brodě

Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) a ministr vnitra Milan Chovanec hovoří s novináři v Uherském Brodě Zdroj: CTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na svém Twitteru kritizoval starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara. Jeho "upovídanost" prý byla jedním z rizik úterního zásahu proti třiašedesátiletému muži, který v tamní restauraci zastřelil osm lidí a poté se zabil sám.

Podle zdroje ČTK, jenž má informace z vyšetřování tragédie, starosta ohrozil život muže, který se před střelcem ukrýval na toaletách. Starosta si naopak v médiích postěžoval na nedostatek informací od policie. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) míní, že je nyní spíš důležité vedení města podpořit.

„Jedním z rizik včerejšího (úterního) policejního zásahu byla upovídanost pana starosty. Profesionální terorista by nad takovým online zdrojem zaplesal,“ uvedl ministr.

Starosta v úterý řekl České televizi, že získal jen kusé informace od městské policie a od své asistentky, která je manželkou muže, jenž se ukryl na záchodě v restauraci. Podle zdroje ČTK bylo štěstí, že na místě činu neběžel přímý přenos ČT24, protože v době, kdy starosta mluvil o muži, který se skrýval, byl ještě pachatel naživu a ozbrojený uvnitř restaurace.

Vedení města dnes nabídl pomoc ministr Dienstbier. „Důležité je zachovat klid a soustředit se na podporu vedení města a hlavně obětí tohoto drastického útoku,“ sdělil ministr. Událost označil za „mimořádnou tragédii“. Obavy a strach lidí prý chápe, nemyslí si ale, že by bylo vhodné zpřísňovat zákony a opatření a instalovat třeba všude bezpečnostní kamery, v podobných případech to podle něj není účinné.

Po útoku zůstalo devět mrtvých

Policie přijala v úterý ve 12:38 oznámení, že do restaurace Družba v Uherském Brodě vešel muž a začal bez jakýchkoli příčin střílet po hostech. Zhruba za deset minut dorazila na místo hlídka. Na policisty, kteří vstoupili do restaurace, začal útočník podle mluvčího krajské policie Pavla Stránského pálit. S mužem pak komunikoval policejní vyjednavač, ale v momentě, kdy se situace vyhrotila, vnikla do objektu zásahová jednotka.

„Pachatel, konfrontován s beznadějností své situace, se s největší pravděpodobností sám zastřelil. Policisté proti pachateli střelnou zbraň nepoužili,“ řekl Stránský. Z restaurace policisté vyvedli jednoho nezraněného muže, který se během útoku ukryl ve vedlejších prostorách, jedna zraněná žena se z restaurace dostala před policejním zásahem. Nikdo další však už nepřežil. Mezi zemřelými byla třiačtyřicetiletá žena a sedm mužů ve věku 27 až 66 let.