Střídání v čele České pošty: Elkána nahradí Knap

Roman Knap

Roman Knap Zdroj: zive.cz

Novým generálním ředitelem České pošty bude dosavadní generální ředitel firmy SAP Česká republika a SAP Slovensko Roman Knap (42). Zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném ministerstvem vnitra. Knap nahradí Martina Elkána, kterého ministr vnitra Lubomír Metnar odvolal ke konci února, protože podle něho neměl jasnou vizi dalšího směřování firmy.

V následujících dnech bude ministerstvo vnitra jednat s vítězným kandidátem o dalším postupu včetně konkrétního termínu, kdy nastoupí do úřadu.

Minulý týden Metnar podle serveru Aktuálně.cz odvolal předsedu dozorčí rady pošty Jana Mareše a s ním končí i další člen rady Jan Kasal. "Dnes jsem dostal doporučený dopis, že jsem odvolán z dozorčí rady České pošty. Bylo to bez udání důvodu, jen s odvoláním na zákon," řekl serveru Kasal.

Do výběrového řízení na nového šéfa státního podniku Česká pošta se přihlásilo 19 lidí, 13 z nich splnilo podmínky a zúčastnilo se ústního pohovoru. Ústní pohovor úspěšně absolvovalo šest uchazečů. Největší zkušenosti, znalosti a nejlépe prezentovanou vizi dalšího rozvoje státního podniku podle výběrové komise prokázal právě Knap.

Knap působí v SAP ČR od roku 2014 a na začátku letošního roku byl jmenován rovněž ředitelem slovenské pobočky. Před příchodem do SAP pracoval ve společnostech Oracle nebo KPMG Consulting. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Ve volném čase rád běhá, jezdí na kole, hraje golf, boxuje a vaří.

Česká pošta by měla pod novým šéfem mimo jiné zrychlit projekt Pošta Partner, zmodernizovat třídicí uzly či balíková centra, zkvalitnit IT infrastrukturu a zaměřit se více na portfolio služeb, které přinášejí finanční efekty. Dočasně poštu vede ředitel divize poštovní provoz a logistika Vít Bukvic.

Výběrovou komisi tvořili zástupci ministerstva vnitra, dozorčí rady České pošty, zástupce úřadu vlády, ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí.

Pošta spravuje 3200 poboček, což představuje jednu z nejhustších sítí v Evropě. Podnik zaměstnává zhruba 30 tisíc zaměstnanců a v roce 2017 mu klesl zisk o polovinu na 110 milionů korun.

Vizitka nového šéfa České pošty Romana Knapa

Datum narození: 23. května 1975

Vzdělání: Vysoká škola ekonomická v Praze, obor podniková ekonomika

Dosavadní pozice: generální ředitel SAP Česká republika (od ledna 2014) a SAP Slovensko (od ledna 2018)

Předchozí kariéra: pracoval na obchodních pozicích ve společnostech Oracle nebo KPMG Consulting; ve firmě SAP působí od roku 2008, byl například manažerem partnerské sítě pro střední a východní Evropu, později v letech 2012 až 2014 vedl SAP Slovensko.

Ostatní:

- Knap řídí společnost, která se zabývá vývojem podnikových softwarů. Hlavním produktem SAP jsou systémy, které firmám pomáhají kontrolovat všechny oblasti jejich činnosti, od plánování zásob přes prodej, marketing, finance po personalistiku.

- Knap uvedl, že není členem žádné politické strany, podle zdrojů Lidových novin má blízko k ČSSD.

- K jeho zájmům patří zejména sport, rád běhá, jezdí na kole, hraje golf, boxuje a vaří.

Přehled generálních ředitelů České pošty od roku 1993:

Jan Přibyl (leden 1993 až červen 2004; do prosince 1994 pověřen vedením)

Karel Kratina (červen 2004 až září 2008)

Petr Sedláček (říjen 2008 až prosinec 2009)

Marcela Hrdá (leden 2010 až únor 2011)

Petr Zatloukal (květen 2011 až březen 2014)

Martin Elkán (duben až červen 2014 dočasný ředitel, červen 2014 až únor 2018 generální ředitel)

Roman Knap (konkrétní termín jeho nástupu do funkce bude ještě předmětem jednání Knapa a ministerstva vnitra).