Syrská armáda bude bojovat i po porážce Islámského státu, tvrdí Asad

Válka v Sýrii

Válka v Sýrii Zdroj: reuters

Aleppo
Aleppo
Aleppo
Aleppo
Aleppo
15
Fotogalerie

Syrská armáda a její spojenci budou pokračovat v bojích i poté, co dobudou poslední bašty teroristické organizace Islámský stát (IS) ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. Po setkání s poradcem íránského duchovního vůdce to dnes řekl syrský prezident Bašár Asad. Jeho výrok podle agentury reuters naznačuje, že Asad plánuje bojovat proti arabsko-kurdským milicím SDF, které mají pod kontrolou více než čtvrtinu syrského území a mají podporu mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.

"Naše vítězství v bojích proti teroristickým organizacím, které začaly dobytím Halabu (Aleppa) a neskončí vítězstvím v Dajr az-Zauru, hrály zásadní úlohu v tom, aby se zabránilo rozdělení země a aby teroristé získali, co chtějí," řekl dnes Asad. Ten se dnes setkal s Alím Akbarem Velajátím, což je poradce íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Asad považuje veškeré skupiny, které v Sýrii nebojují na straně jeho vlády, za teroristické organizace. Hodlá proto pokračovat v boji i proti skupinám, které chtějí "zemi rozdělit a oslabit... dokud opět nenastolí bezpečí a stabilitu", řekl.

Syrská armáda nyní s podporou Ruska bojuje proti IS ve východní provincii Dajr az-Zaur, hlavně na západním břehu řeky Eufrat. V této provincii, která je bohatá na ropu, proti radikálům bojují rovněž arabsko-kurdské milice. Ty se však soustředí spíše na východním břehu řeky.

Velajátí minulý týden řekl, že syrská armáda brzy stočí pozornost k Rakce a dobude ji z rukou arabsko-kurdských milicí, které město osvobodily od IS v polovině října. Poradce íránského duchovního vůdce obvinil SDF a Spojené státy ze snahy Sýrii rozdělit, což se podle něj projevuje zejména na jejich činnosti v Dajr az-Zauru.

V částech severní Sýrie také operují skupiny rebelů podporované Tureckem. Turecká armáda v říjnu v severosyrské provincii Idlib začala zřizovat pozorovací stanoviště, což prý koordinovala s Ruskem a s Íránem, tedy se zeměmi, které se zúčastnily jednání v Astaně.

V mnoho částech Sýrie klesla míra násilí po zavedení bezpečnostních zón, na kterých se v Astaně letos domluvili představitelé Ruska, Íránu a Turecka. Navzdory tomu se však stále nedaří dosáhnout politického řešení, které by přispělo k ukončení konfliktu. Násilí už si od roku 2011 vyžádalo více než 330 tisíc obětí na životech a přinutilo několik milionů lidí opustit své domovy.