Systém výplat dávek nefunguje. VV chtějí 15 změn

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Věci veřejné navrhnou na schůzce koaličních špiček (K9) 15 změn nového systému výplat sociálních dávek, který úřady práce využívají od začátku roku. „Systém nerespektuje to, že by měly být dávky vypláceny cíleně pouze těm, kdo si je zaslouží,“ označil hlavní problém předseda VV Radek John. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek bude za chyby trestat na ministerstvu i na úřadech práce.

„Všechny výhrady, se kterými půjdeme na jednání, vycházejí z našich zkušeností z krajů,“ uvedl John. Nejhorší je podle něj situace ve Šluknovském výběžku, kde se ukazuje, že se k dávkám dostanou i lidé, kteří je zneužívají nebo by na ně neměli mít nárok.

K penězům se tak například dostávají gambleři nebo lidé kteří byli vyřazeni z evidence úřadu práce. „Některým lidem jsou vypláceny dávky třeba i třikrát,“ prohlásil John s tím, že na tento fakt upozorňují přímo listonošky, protože ze statistik systému není jasné, komu je vyplaceno dvakrát nebo i víckrát.

Nefukční je podle VV také počítačový program, který výplaty zajišťuje. V systému chybí funkce odvolání a podání námitek, mnoho automatických úkonů musí úředníci dělat ručně a podobně. Nový systém tedy práci úředníkům neulehčuje, ale naopak, upozorňují VV.

Podle Johna vyvstává také otázka proč byly vybrány firmy, které nefukční systém zajišťují, jaké byly jejich odměny. Primárně nám však jde o to, aby byly odstraněny nejzásadnější problémy,“ uzavřel John. Vyběr firem, zajišťující výplaty dávek chce jasně vysvětlit také opoziční ČSSD. „Chceme, aby pan ministr Drábek vyvrátil podezření z klientelismu,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Chceme ucelenou informaci o tom, co se děje na úřadech práce,“ dodal. ČSSD kvůli problému chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny. Sobotkův stranický kolega Zdeněk Škromach vyzval ministra práce a sociálních věcí k rezignaci.

„Vyplatili jsme všechny dávky, pokud by se se mnou na podzim Zdeněk Škromach skutečně vsadil, že je vyplatit nestihneme, dnes by prohrál,“ hájil se Drábek. „Chyby, které se v průběhu ledna objevily, teď ministerstvo analyzuje a vyvodí z nich konkrétní tinanční i personální důsledky - jak na ministerstvu, tak na úřadech práce,“ prohlásil ministr.

Pokud se ukáže, že se systém nedal používat, tak za tuto dobu resort platit nebude. „Platíme pronájem za funkční systém,“ dodal Drábek.