Tající sníh zvedá hladiny řek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Povodi Moravy

Srážky a tající sníh způsobí podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) další zvýšení hladiny některých vodních toků. Hladiny řek a potoků v povodí Berounky nyní kulminují nebo jsou blízko kulminace. Hladina Berounky se místy zvedla až o 150 centimetrů.

Bdělost je hlášena ve Zbečně na Berounce. Hladina řeky dnes celý den pozvolna stoupala, večer v 18:00 ji k dosažení druhého stupně chyběly jen tři centimetry. Od 14:00 platí bdělost také na Berounce v Berouně, kde hladina řeky také pozvolna stoupá.

ČHMÚ v některých místech očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. V noci nebo v úterý ráno by měla dosáhnout vrcholu hladina dolní Jizery a Sázavy, dnes odpoledne dolní Lomnice na prvním stupni povodňové aktivity. Hladiny menších toků pozvolna klesat nebo kvůli tajícímu sněhu kolísat. Na dolní Vltavě a dolním Labi ČHMÚ očekává kulminaci během úterý až středy.

Úslava v Prádle a Kotěrově v noci překročila třetí stupeň povodňové aktivity. „V Prádle je na Úslavě aktuálně druhý stupeň a voda by tam už neměla stoupat. Průtoky obecně klesají, nahoře se drží ještě Mže, kam dotéká voda z tajícího sněhu z Českého lesa a ze Slavkovského lesa, během dopoledne by měla kulminovat také Radbuza,“ popsal dispečer plzeňské pobočky Povodí Vltavy Karel Zelenka.

Skalice, Lomnice a Klabava hlásí druhý stupeň povodňové aktivity. Hladina Otavy v Písku a Skalice v Zadním Poříčí nyní již klesá. Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů hasiči nemuseli nikde v kraji zasahovat.