Technologické agentuře hrozí, že na ni spadne odpovědnost za dotace z EU

Petr Očko

Petr Očko Zdroj: ctk

Odpor proti jmenování Petra Očka šéfem Technologické agentury sílí. Sporný návrh na zvolení dosavadního úředníka ministerstva průmyslu a obchodu může změnit dosavadní nezávislé postavení instituce podporující spolupráci vědecké sféry a firem. Cílem nemusí být jen odstranění stávající předsedkyně Rut Bízkové, ale i to, aby agentura převzala odpovědnost za všechny problémy s evropskými dotacemi pro výzkum, které vznikly a ještě vzniknou.

Poslanecká sněmovna nyní projednává změnu dvou zákonů, podle nichž se má rozdělit CzechInvest na část, která bude mít na starosti investice, a část realizující operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.

Rozdělení však naráží na odpor části členů hospodářského výboru a kromě toho se stále častěji objevují pochybnosti o udržitelnosti osmačtyřiceti výzkumných center, která byla pomocí bruselských peněz vybudována. Záměrem je podřídit Technologickou agenturu služebnímu zákonu, a tím umožnit, aby na ni mohla být převedena odpovědnost ministerstva průmyslu a obchodu a CzechInvestu za evropské dotace a problémy s nimi spojené, shodují se zdroje deníku E15.

Za dané situace jde údajně o to, aby ministr Jan Mládek (ČSSD) nemusel čelit kritice za neúspěch před podzimními senátními volbami, ve kterých kandiduje. Těmto informacím nahrává skutečnost, že právě Očko měl být ředitelem té části rozděleného CzechInvestu, která by spravovala dotace pro výzkum.

Výzkumná rada Technologické agentury zdůraznila, že Očko nebyl navržen nikým z výzkumné sféry.

I z těchto důvodů sílí výhrady proti tomu, že vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace nominovala Očka na post šéfa Technologické agentury. „Kvalitní návrhy na zvolení Rut Bízkové neprošly. Opět se prohloubí genderová nevyrovnanost tím, že v předsednictvu agentury nyní nemá být žádná žena,“ uvedla Rada vysokých škol.

Univerzity se pozastavují také nad nečekanou změnou nominačního procesu. Aby Očko mohl kandidovat, získal na poslední chvíli dvě nominace. Bízková jich přitom měla osmapadesát, když ji spolu s vysokými školami doporučily ústavy Akademie věd, hi-tech firmy či Svaz průmyslu a dopravy.

Volbu Očka, kterou ještě neschválila vláda, napadla rovněž výzkumná rada Technologické agentury. Připomněla, že „státní úředník nebyl navržen nikým z výzkumné sféry“.

Rut Bízková: Technologická agentura musí získat větší vliv