Tibet je součástí Číny, vztahy s ní chceme rozvíjet, ujišťují nejvyšší ústavní činitelé

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Návštěva Dalajlámy v Praze
Návštěva Dalajlámy v Praze
Zhruba tisícovka lidí přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu
Návštěva Dalajlámy v Praze
Zhruba tisícovka lidí přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu
13
Fotogalerie

Prezident, premiér a předsedové obou komor parlamentu se distancují od setkání několika českých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. „Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány,“ uvedli nejvyšší ústavní činitelé ve společném prohlášení.

Vztahy Česka a Číny jsou podle prezidenta, premiéra a předsedů obou komor Parlamentu v posledních letech velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

„Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí,“ stojí v prohlášení, pod kterým jsou podepsáni prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Setkání s tibetským duchovním vůdcem, 14. dalajlamou, se dnes v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí zúčastnili vedle Hermana také místopředseda lidovců a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

Ministerstvo zahraničí už v pondělí sdělilo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje. Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě. Čínské ministerstvo zahraničí označilo schůzku Kisky s dalajlamou za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat.

Sobotka už v pondělí sdělil, že česká vláda celistvost Číny dlouhodobě respektuje. „Pan Bělobrádek a pan Herman se s dalajlamou setkávají jako soukromé osoby, nikoliv jako reprezentanti vlády,“ uvedl. Hermanův stranický kolega, vicepremiér Pavel Bělobrádek, se ranní schůzky navzdory pondělnímu vyjádření nezúčastnil.

Dalajlama byl dnes hlavním hostem mezinárodní konference Forum 2000, která třetím dnem pokračovla v Praze.