TOP 09: Ministerstvo dopravy je v největší krizi od revoluce

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ctk

Resort dopravy je podle opoziční TOP 09 v nejhlubší krizi od roku 1989. Bývalý ministr Antonín Prachař (ANO) jej prý přivedl k úplnému kolapsu. Zástupci TOP 09 to uvedli ve svém opozičním auditu. Strana zároveň vyjádřila pochybnost, že současný ministr Dan Ťok situaci v dohledné době výrazně zlepší.

„Zejména stranický tisk hnutí ANO se snaží vytvořit usilovný dojem, jako kdyby vláda vstoupila například do resortu dopravy teprve nedávno,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který narážel na to, že vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vlastní například deníky Dnes nebo Lidové noviny.

„Resort dopravy se nachází v nejhlubší krizi od roku 89,“ uvedl pak ve svém zhodnocení místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Prachař podle něj nevyřešil žádný problém z minulosti a navíc řadu krizí i založil. Exministr podle Laudáta „zbabral“ například soutěž na nového provozovatele mýta, vyčetl mu i problémy kolem registru vozidel.

Kritika se snesla i na to, že loni podle Laudáta Česko zprovoznilo jen 7,6 kilometru nových rychlostních silnic a neotevřelo ani jeden kilometr dálnic. Je to podle něj nejhorší výsledek od roku 1970.

TOP 09 kriticky hodnotila i roční práci ministrů průmyslu a obchodu, zemědělství a životního prostředí. Na dotaz, co se v těchto resortech loni naopak povedlo, uvedl Kalousek, že na životním prostředí a zemědělství se jistě podařila „bezprecedentní série personálních výměn“.