TOP 500 největších firem v regionu: z Česka je každá šestá

dílčí snímek Škody Rapid

dílčí snímek Škody Rapid Zdroj: Autorevue.cz

V žebříčku 500 největších firem ve střední a východní Evropě podle tržeb je 84 z Česka, o čtyři více než loni. Pozici leadera mezi tuzemskými firmami si udržela Škoda Auto (v celkovém žebříčku obsadila třetí místo) před energetickou společností ČEZ (šesté místo). V první dvacítce firem s nejvyššími tržbami se ještě umístily RWE Transgas (14. místo) a Agrofert Holding (19. místo). Vyplývá to z výsledků žebříčku CE TOP 500 společnosti Deloitte.

Největší firmy v regionu zaznamenaly meziročně nárůst výnosů o 9,8 procenta (dle mediánu). Celkové výnosy českých firem v žebříčku vzrostly o 18 procent na 120,3 miliardy eur, což odpovídá 17 procentům celkových tržeb v regionu ve výši 707,4 miliardy eur. To je nad úrovní výnosů z roku 2008, tedy před dopadem globální recese.

„Po celou dobu krize české firmy v žebříčku CE TOP 500 setrvale rostou jak co do počtu, tak pokud jde o podíl na celkových tržbách. Přes relativně horší výkon české ekonomiky oproti Polsku či Slovensku to není překvapivé – hlavními tahouny českých firem jsou velcí exportéři, přičemž problémy naší ekonomiky se soustřeďují na domácí poptávku,“ poznamenal k výsledkům vedoucí partner Deloitte v ČR Josef Kotrba.

TOP 500 firem v regionu střední a východní Evropy(dle tržeb)

CE TOP 500CE TOP 500 | Deloitte

Přestože celková výše výnosů vypadá u předních podniků ve středoevropském regionu příznivě, klesla v průběhu roku 2011 průměrná čistá ziskovost o 3,5 procenta. Výsledky za první tři měsíce roku 2012 ukazují pokračující nárůst výnosů, avšak pouze o poloviční hodnotu, než tomu bylo v roce 2011. To může předznamenávat další blížící se zpomalení ekonomiky.

„Ani skutečnost, že si země v našem regionu vedou lépe než mnoho společností v jiných regionech, neznamená, že jsme jakkoli imunní vůči téměř každodennímu vlivu turbulencí, které i nadále otřásají našimi propojenými ekonomikami,“ uvedl Alastair Teare, generální ředitel společnosti Deloitte ve střední Evropě.

Daří se bankám i automobilkám, pohoršili si stavebníci

Z pohledu jednotlivých odvětví se stejně jako loni dařilo tuzemskému finančnímu sektoru, zejména bankám a pojišťovnám. ČSOB se v celkovém žebříčku mezi bankami umístila na druhém místě, Česká spořitelna na třetím místě a Komerční banka na šestém místě.

Mezi pojišťovnami si drží druhou pozici Česká pojišťovna, za ní následuje Kooperativa pojišťovna.

V odvětví výroby dominuje mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, dvanácté místo patří výrobci automobilů v Nošovicích Hyundai Motor Manufacturing Czech.

V žebříčku sestaveném podle odvětví stavebnictví si české firmy v regionu mírně pohoršily. Metrostav obsadil páté místo, Skanska osmé, Eurovia CS deváté a Strabag desáté místo.

Podle ukazatele tržní kapitalizace si v regionu první pozici drží energetická firma ČEZ před polskými bankami PKO BP a Pekao. Z tuzemských firem se na devátém místě umístila Komerční banka a na třináctém místě Telefónica Czech Republic.