Topolánek: Důvodem Dalíkova zatčení může být vnitřní boj v ODS

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: profimedia.cz

Expremiér a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek se poprvé vyjádřil k zatčení svého blízkého poradce Marka Dalíka. Zadržení lobbisty, kterého policie stíhá v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu, může mít politické pozadí, tvrdí Topolánek.

„Pokud vůbec má Petr Nečas na tu soldatesku vliv, tak jeho motivace je jasná: zastrašení rebelů, odstranění Topolánka, z jehož návratu má paranoidně strach, má viníka prohraných voleb,“ napsal v sms zprávě serveru Aktuálně.cz Topolánek. Soudržnost Nečasovy vlády nyní totiž zkouší šestice revoltujících poslanců ODS. Odmítají vládou chystané zvýšení DPH, které má do rozpočtu přinést asi 16 miliard korun.

O nákupu 107 transportérů pro českou armádu za 14,4 miliardy korun od společnosti Steyr rozhodl právě Topolánkův kabinet na jaře 2009, smlouva byla s rakouskou firmou podepsána krátce poté.

Detektivové Dalíka stíhají proto, že prý v roce 2007 za peníze slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Údajně tedy chtěl někoho uvést v omyl. Policie Dalíka obvinila z pokusu o podvod, za který mu hrozí až deset let vězení. Státní zástupce navrhl poslat Dalíka do vazby kvůli obavě, že by mohl uprchnout a ovlivňovat svědky. Soud dnes ale jeho žádosti nevyhověl a pustil Dalíka na svobodu.