Transparency kritizuje Krnáčovou: Praha dá za přípravu projektů smart city až 300 milionů ročně

Krajské volby 2016: Adriana Krnáčová ve štábu ANO

Krajské volby 2016: Adriana Krnáčová ve štábu ANO Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Primátorka Adriana Krnáčová za pracovním stolem.
Primátorka Adriana Krnáčová
Kandidátka ANO na pražskou primátorku Adriana Krnáčová
Kandidátka na pražskou primátorku Adriana Krnáčová
Zřejmě budoucí primátorka Adriana krnáčová
16
Fotogalerie

Příprava projektů smart city může Prahu podle neziskové organizace Transparency International (TI) stát až 300 milionů korun ročně. Bude je platit městské firmě Operátor ICT, v níž rada schválila zřízení projekční kanceláře. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) vnímá vyjádření Transparency International jako politické.

Koncept smart city počítá s projekty, v nichž by město využívalo moderní technologie ke zlepšení svého fungování a zvýšení kvality života. "Já jsem si dala za cíl Prahu nevýhodných smluv zbavovat, a ne ji uvazovat do dalších. Vyjádření Transparency International vnímám jako politické, které má naprosto jiný cíl, než jak se na první pohled jeví," řekla primátorka, která českou pobočku TI vedla v letech 2001 až 2007.

Smlouvu s Operátorem město podle TI uzavřelo do konce roku 2018, pokud k ní nebude uzavřený dodatek. "Za každý rok dostane Operátor ICT až 300 milionů korun na přípravu projektů a 43 milionů na mzdy svých zaměstnanců," uvedla TI. Do konce letošního roku má Operátor za 5,5 milionu korun navrhnout plán a vybrat první projekty. Z každého náleží firmě odměna ve výši 6,5 procenta uznatelných nákladů.

"Veškeré projekty, které Operátor ICT navrhne k realizaci, navíc musí doporučit komise pro smart cities a následně je schválit i rada hlavního města. Nemůže se tedy stát to, že by Operátor realizoval záměrně předražené projekty a město by je muselo proplácet," uvedla Krnáčová.

Operátor ICT, původně Operátor opencard, je městská akciová společnost, která původně vznikla pro řešení problémů s kartou opencard. Kromě nové karty na MHD lítačka, která červenou kartičku od března nahradila, se má starat i o provoz ekonomického systému města.

Firma má v základním jmění 100 milionů korun. Město má podle primátorky mechanismy, jak činnost firmy kontrolovat. V dozorčí radě sedí zástupci koaličních i opozičních stran.