Transparenty proti Babišovi i řetězy ze svíček. Připomeňte si momenty letošních oslav 17. listopadu

17. listopad v Praze

17. listopad v Praze Zdroj: Martin Štorkán

17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
66
Fotogalerie

Oslavy 17. listopadu v Praze letos poznamenaly protesty proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Ve večerních hodinách se situace uklidnila, lidé zapalovali svíčky a fotili se se známými osbnostmi. Připomeňte si momenty sobotních oslav, které zachytili redaktoři deníku E15.

V ranních hodinách vyhodili lidé kytici, kterou už v noci položil premiér Babiš k památníku na Národní třídě. V koši skončily také květiny od šéfa SPD Tomia Okamury a prezidenta Miloše Zemana. Odpoledne se tisíce protestujících proti Babišovi a Zemanovi vydaly z Hradčanského náměstí na Staroměstské náměstí. Vidět byly české vlajky i vlajky EU, další nesli transparenty, například s nápisem "Odstup, satane", skandovali "Demisi, demisi!".

Kromě protestů proběhly oslavy také v duchu připomínání událostí 17. listopadu 1989, kdy lidé v čele se studenty dali najevo, že se přestávají bát komunistického režimu. Na Václavském náměstí sledovali účastníci akci Koncert pro budoucnost, které se podle organizátorů zúčastnilo dvakrát více osob než loni. 

Zeman o dceři, synovi a svém „pochybném charakteru“: 17. listopad stráví opět doma >>>

Lidé si v sobotu také připomněli události roku 1939 spojené s uzavřením českých vysokých škol a smrtí studenta Jana Opletala na každoročním pietním aktu u Hlávkovy koleje. Výročí událostí z roku 1939 o padesát let později stálo na začátku sametové revoluce.