Třetina velkých firem přijme nové zaměstnance

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Schwarzmann

Podnikům se nedaří obsadit tisíce pracovních míst, a to i těch, u kterých stačí nízká kvalifikace. Sedm procent firem chce v prvním čtvrtletí příštího roku nabírat zaměstnance a stejné množství propouštět. Celkově tak bude trh práce stagnovat, ukazují výsledky Manpower Index trhu práce.

Skutečnost, že na přelomu roku nenastávají výkyvy, je podle personalistů dobrá zpráva. Nabírat chtějí hlavně velké firmy, přesněji 29 procent z nich. Největší zájem o pracovníky trvá ve strojírenství, elektrotechnickém průmyslu a logistice. Propouštění hlásí naopak kvůli zimní sezoně sektor zemědělství, těžby a hotelnictví.
Opatrně si počínají malé podniky.

Zaměstnavatelům s chutí přijímat lidi přitom chybějí tisíce pracovníků. „Již neplatí, že společnosti nemohou najít pouze dostatek odborníků. V Česku jsou také tisíce neobsazených míst ve výrobě, skladování a call centrech,“ popsala generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová s tím, že u lidí registrovaných na úřadech práce se často nesetkává nabídka s poptávkou. Situace se podle personalistů zvolna blíží předkrizovým rokům.

Nezaměstnanost přestala klesat
Nezaměstnanost v Česku zůstala v listopadu na říjnových 5,9 procenta, uvedl úřad práce. Nezaměstnaných ale oproti říjnu mírně přibylo, a to o necelou tisícovku na zhruba 431 tisíc. Významný podíl na tom má ukončování sezonních prací. Loni v listopadu činila nezaměstnanost 7,1 procenta. Nejméně nezaměstnaných hlásí Praha, a to 4,2 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost zůstává v Ústeckém kraji, kde dosahuje 8,8 procenta. Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku průměrně 4,1 uchazeče.