Trutnovsko: do senátorského souboje vstoupila těžká váha

Jiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta

Jiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta Zdroj: ctk

Celkem osm kandidátů bude v senátních volbách na Trutnovsku útočit na jeden mandát. Senátorské křeslo bude obhajovat sociální demokrat, lékař Pavel Trpák. ODS si vybrala trutnovského učitele Pavla Káňu, za TOP 09 a Starosty kandiduje náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš, komunisté spoléhají na Slavomila Brádlera. Největší eso vytáhlo hnutí ANO – kandiduje průmyslník Jiří Hlavatý, majitel textilky Juta Dvůr Králové. Úplným sólistou pak je ekologický aktivista Stanislav Penc.

Málokterý sociálnědemokratický senátor, který na podzim obhajuje mandát, to bude mít tak těžké jako Pavel Trpák – má přinejmenším tři velké soupeře. V první řadě je to jeden z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji, majitel textilky Juta.

Hlavatý ovšem není známý jenom jako solidní zaměstnavatel. Podařilo se mu například také zachránit víceleté gymnázium ve Dvoře Králové, a to se počítá. Populární mezi lidmi je i náčelník krkonošské horské služby Klepš a šance má i aktivista Penc. Tomu se vlastně už jeden husarský kousek také podařil. Když se „pasáček koz“ rozhodl sám za sebe kandidovat na senátora, obratem posbíral tisícovku potřebných podpisů. Ostatně třeba poslanecký mandát Pencovi v roce 2006 unikl jen o 75 hlasů.

Jiří Hlavatý (ANO)
Jiří Hlavatý (ANO)Jiří Hlavatý (ANO) | Isifa
Šestašedesátiletý majitel firmy Juta Dvůr Králové, vítěz soutěže Ernst & Young Podnikatel roku 2013, se rozhodl jít do politiky, protože, jak říká, mu vadí často chybné myšlení a nedostatek zkušeností ze světa u rozhodujících představitelů komunální politiky a škody, které se tím mohou nenávratně napáchat hlavně v malých městech. Vlastní a řídí firmu, jejíž obrat dosahuje šesti miliard korun. Jeho osobně to řadí mezi nejúspěšnější a nejbohatší české podnikatele, textilku Juta do první stovky největších podniků v Česku. Podnik má sice čtrnáct továren a dva tisíce zaměstnanců, nikoli ovšem sekretářku. Největší českou textilku vedl od roku 1989 jako generální ředitel, od roku 2007 ji vlastní.
Pavel Trpák (ČSSD)
Pavel Trpák (ČSSD)Pavel Trpák (ČSSD) | CTK
Vystudovaný šestapadesátiletý lékař Pavel Trpák je senátorem od roku 2008. Vzápětí po svém zvolení byl zbaven imunity kvůli vyšetřování kauzy zanedbání monitoringu těžkého porodu s následkem úmrtí dítěte. Soud jej viny zprostil. V horní komoře parlamentu je místopředsedou mandátového a imunitního výboru a členem výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Za největší úspěch ve funkci, jak uvedl pro Krkonošský deník, považuje fakt, že se spolu s dalšími senátory a poslanci několik let podílel na prosazení zvýšených účelových příjmů pro hasiče a záchranáře. Členem ČSSD je od roku 1995, byl zastupitelem města Trutnov i krajským zastupitelem. Do Senátu poprvé, byť neúspěšně, kandidoval v roce 2002.
Stanislav Penc
Stanislav PencStanislav Penc | CTK
Čtyřiačtyřicetiletý aktivista je nejmladším účastníkem třetího odboje. Proti komunistickému režimu začal vystupovat ještě coby teenager, za disidenta je považován dodnes. Popularitu získal mimo jiné v roce 2005, když po zásahu policie proti festivalu CzechTeku zavolal na trutnovském festivalu přímo z pódia premiéru Paroubkovi a pak zveřejnil jeho telefonní číslo.

Glosa: Prohra ještě před volbami