Turecko má právo chránit své hranice, řekl prezident Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po dnešním sestřelení ruského bombardéru tureckou armádou prohlásil, že jeho země má právo chránit své hranice. "Každý musí respektovat právo Turecka chránit své hranice," řekl Erdogan po mimořádném zasedání bezpečnostní rady státu.

Americké vojenské zdroje dnes uvedly, že Rusko začalo v minulých dnech bombardovat v Sýrii oblast obývanou etnickými Turkmeny. Cílem Moskvy tak byli prý odpůrci režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který má ruskou podporu, a ne ozbrojenci organizace Islámský stát, proti níž bojuje široká mezinárodní koalice.

Dnešní incident se stal poté, co podle tureckého tvrzení ruské letadlo proniklo do tureckého vzdušného prostoru. Toto stanovisko podpořil večer podle agentury AP činitel amerického ministerstva vnitra a diplomat Severoatlantické aliance.
Ruský letoun letěl tureckým vzdušným prostorem v úseku asi 3,2 kilometru, což znamená, že šlo o pouhých několik sekund nad tureckým územním výběžkem v místech, kde se stýkají hranice syrských provincií Idlib a Latákíja.

17 sekund

Podle diplomata NATO Turci nahlásili dva samostatné případy narušení jejich vzdušného prostoru, včetně jednoho, který trval 17 sekund. Diplomat uvedl, že turečtí zástupci přehráli na uzavřeném mimořádném zasedání svým kolegům z aliance varovná hlášení, která byla zaslána Rusům. Celkem ruským letcům poslali 21 varování v průběhu pěti minut.

Činitel NATO podle AP řekl, že Ankara důrazně Moskvu při dvoustranných kontaktech upozorňovala, jak vážně berou situaci po předchozích ruských narušeních tureckého vzdušného prostoru z minulého měsíce. Podle Turecka „Rusové zcela jasně nerespektovali pravidla hry a suverénní vzdušný prostor“.