Tvrdý oříšek pro sociální demokraty - jak vybrat do vedení ženu

Sjezd ČSSD

Sjezd ČSSD Zdroj: ctk

Na sjezdu ČSSD v Ostravě nebyla v pátek večer zvolena ani jedna z kandidátek na stranickou místopředsedkyni, potvrdil dnes krátce po zahájení druhého dne sjezdu opoziční strany předseda volební komise Lukáš Kaucký. Ani nynější místopředsedkyně Marie Benešová s 271 hlasy ani senátorka Alena Gajdůšková s 269 hlasy od delegátů nedostaly potřebnou podporu.

Před druhou volbou mohou sociální demokraté navrhnout další jména. Podle stanov musí být jedním z místopředsedů ČSSD žena.

Potřebné kvórum bylo v první volbě 291 hlasů, Benešové tedy chyběla jen dvacítka podporovatelů. V pátek odpoledne a večer už strana rozhodla o podobě většiny svého vedení, když posty hladce obhájili předseda Bohuslav Sobotka i statutární místopředseda Michal Hašek.

Řadovými místopředsedy se opět stali Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Martin Starec a nově plzeňský hejtman Milan Chovanec. Vypadl naopak prezidentský kandidát Jiří Dienstbier.

Dopoledne kromě volby místopředsedkyně čeká 600 delegátů sjezdu také vystoupení slovenského premiéra a lídra tamní sociálně demokratické strany SD-Smer Roberta Fica.