Udavačský web k EET skončí, Finanční správa ho vypne

Demonstrace proti EET na Václavském náměstí

Demonstrace proti EET na Václavském náměstí Zdroj: ČTK

Demonstrace proti EET na Václavském náměstí
EET
EET
Harmonogram EET
EET1
6
Fotogalerie

Finanční správa od spuštění eviudence tržeb eviduje zhruba 2100 oznámení o nevydání účtenky.

Finanční správa nejpozději do rána vypne internetovou stránku, kam mohli lidé anonymně oznamovat, že v restauraci nebo ubytovacím zařízení nedostali účtenku z elektronické evidence tržeb (EET). Napsal to server Aktuálně.cz, kterému to řekl generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předtím řekl, že uvažuje o zrušení webu.

"Web vypneme ještě dnes, nejpozději do rána," řekl Janeček.

Že Babiš přemýšlí o zrušení udavačského webu, napsal server Novinky. „Přemýšlím o tom, že tento web zrušíme. Já o tom ani nevěděl. Udělali web, který měl zásadní chybu, že byl anonymní. My nechceme vybízet lidi, aby anonymně udávaliNevěděl jsem, že vzniká, a nechci lidi podporovat v udávání nebo zneužívání EET v konkurenčním boji,“ řekl Babiš. O webu byla přitom loni publikována řada zpráv a článků, takže je prakticky vyloučené, aby ministr o webu nevěděl.

Finanční správa od spuštění EET do současnosti eviduje zhruba 2100 oznámení o nevydání účtenky. 

Kdy přesně by web mohl být zrušen, však Babiš ještě neví. „Momentálně to řešíme s Finanční správou, která ale tento web považuje za jeden z nástrojů v boji proti daňovým únikům,“ dodal.

Nahlásit nevydanou účtenku mohou lidé od 1. prosince na portálu Finanční správy. Stačí vyplnit daňové identifikační číslo zařízení, popis provozovny, druh tržby, datum a čas, adresu a částku. Finanční správa se poté takovým udáním zabývá. Pokud oznámení vyhodnotí jako oprávněné, zahájí řízení.

Do portálu se obouvala opozice i část veřejnosti. Kritici varovali, že si lidé budou dělat naschvály nebo se budou mstít tím, že někoho udají.

„Nikdy, snad ani za komunistů, nebylo udávání jednodušší než teď, když vám na to ještě ministerstvo financí zřizuje weby. To, že současná politická reprezentace k tomuhle udavačskému tónu celou společnost nabádá, vidím jako jeden z největších problémů současného systému,“ řekl už dříve předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Po Babišově oznámení, že chce web zrušit, ho Kalousek vyzval k omluvě. "Jestli to pod tlakem veřejnosti stahuje, tak je to dobře. Ale měl by se omluvit za to, že web zavedl," uvedl Kalousek, který něvěří tomu, že by Babiš o udavačském webu nevěděl. "To pokládám za zcela dětinskou výmluvu a alibismus," dodal.