Udílení státních vyznamenání se blíží. Čtěte, koho Zeman ocení a kdo ani nedostal pozvání

Prezident Zeman kráčí Vladislavským sálem

Prezident Zeman kráčí Vladislavským sálem Zdroj: ČTK

Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman vystoupil na schůzi Poslanecké sněmovny ke státnímu rozpočtu
4
Fotogalerie

Slavnostní ceremoniál, který se uskuteční 28. října  na Pražské hradě, se již tradičně dostává do centra zájmu. Jak kvůli jménům některých adeptů na státní vyznamenání, tak kvůli osobnostem, které prezident na hradní událost vůbec nepozval.

Prezident Zeman k vyznamenáním, která 28. října udělí, již řekl, že Řád Bílého lva nejvyšší třídy letos u příležitosti vzniku Československa získají válečný veterán Emil Boček či bývalý prezident Václav Klaus. Vyznamenání má získat také vojenský kynolog Tomáš Procházka, který před rokem padl na afghánské misi, katolický kněz Petr Piťha, srbský režisér a hudebník Emir Kusturica a čínská bohemistka Sü Wej-ču.

Lidové noviny v uplynulém týdnu doplnily další očekávaná jména. K oceněným má podle nich patřit také zesnulý štábní kapitán z druhé světové války Josef Ocelka a strážmistr Karel Kněz, který se podílel na ochraně a krytí telegrafisty skupiny Silver A Jiřího Potůčka v Ležákách a okolí. V  médiích se rovněž objevila jména hlavního konstruktéra Škody Favorit Petra Hrdličky, fotografa Jana Saudka či legendárního hokejisty Jaromíra Jágra nebo zpěváka Josefa Zímy.

Prezident Miloš Zeman letos 28. října také posmrtně vyznamená bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka. Zeman má podle Lidových novin udělit celkem 43 vyznamenání, a překoná tak dosavadní rekord z minulého roku, kdy jich ocenil 41. Ve Vladislavském sále nebudou mezi oceněnými chybět motocyklový závodník Libor Podmol, nebo podnikatelé Rudolf Ovčaří a Vladimír Plašil.

V minulých dnech vzbudilo rozruch prohlášení Miloše Zemana, že zákonodárci, kteří podpořili ústavní žalobu na jeho osobu, by měli z pozvání na oslavy státního svátku trauma, a proto ji nedostali. To Zeman pronesl v pořadu Jaromíra Soukupa Týden s prezidentem.

Prezident na oslavy 28. října tradičně nezve lidi, kterým by podle jeho slov působilo utrpení poslouchat jeho projev. "Občas registruji, že si někdo stěžuje, že nebyl pozván. Já si myslím, že jde o lidi, kteří nemají příliš vlídný pocit k tomuto státnímu svátku a osobě prezidenta, a tak jim nebudu působit duchovní trauma, že by tam museli trpět," řekl.

Pozvánku na udělování státních vyznamenání na Hradě 28. října letos zatím nedostal například předseda senátorského klubu SEN 21 Václav Láska, zatímco v minulých letech byl pozván vždy. Láska byl jedním z iniciátorů přípravy ústavní žaloby na Zemana. Podle Lásky se Zeman snaží změnit nynější parlamentní systém na poloprezidentský.

K dalším, kteří mezi pozvanými chybějí, patří místopředsedové Sněmovny Petr Fiala (ODS) a Vojtěch Pikal (Piráti) či představitelé sněmovních stran TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Právě poslanci ODS, Pirátů, TOP 09, KDU-ČSL a STAN na konci září hlasovali pro předložení žaloby. Poslanci vládních ANO a ČSSD spolu se zástupci KSČM a SPD, kteří mají ve Sněmovně dohromady pohodlnou většinu, ale žalobu nepodpořili.

Hradní pozvánky rozdělují rovněž akademickou půdu. Například rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová pozvánku sice dostala, ale podle svých slov ji stejně jako loni nepřijme. Většina rektorů brněnských vysokých škol se ovšem do Prahy tentokrát chystá. Pojede i rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, jehož předchůdce Mikuláš Bek na Hradě několik let chyběl.

Pozvání rovněž přijal rektor Vysokého učení technického Petr Štěpánek, zástupce rektora Univerzity obrany Alois Matýzka nebo rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Alois Nečas.

Saudek, Boček, Jágr i Zíma: Zeman předal metál 42 osobnostem >>>