Umělá zima 2011: Sněžit ještě nezačalo, ale už se lyžuje

Svatý Petr, 25.11.2011

Svatý Petr, 25.11.2011

Skutečnost, že na českých horách ještě nespadla téměř ani vločka sněhu, provozovatelům lyžařských středisek nebrání v zahájení sezony.

Střediska v Krkonoších, Jeseníkách, na Šumavě a na Chřibech vyrobila sjezdovky z technického sněhu a snaží se nalákat nedočkavé lyžaře, kteří jsou ochotní spokojit se s náhražkou sněhu.

V pátek dopoledne bylo na krkonošských svazích Svatého Petra téměř jarní počasí: slunečno, modré nebe bez jediného mráčku, teplota kolem tří stupňů celsia. Rozhled ukazoval krajinu bez sněhu, i na stéblech trávy bylo vidět, že ještě letos nebyla obtěžkána sněhem.

Jen pás průseku bíle zářil a na něm se čile míhaly rolby. Mají napilno, už v sobotu tu začne lyžařská sezona. Jezdit se bude na umělém sněhu. Vítejte v suché zimě 2011.

Pohled z Medvědína, 25.11. 2011Pohled z Medvědína, 25.11. 2011Medvědín, 25.11. 2011

Svatý PetrSvatý PetrSvatý Petr, 25.11. 2011.

Ve Špindlerově mlýně se bude lyžovat na Malém hanku ve Svatém Petru. Za celodenní permanentku pro dospělé si provozovatelé účtují 300 korun.

Na víkend se chystá otevření sjezdovek i na Šumavě na Lipně a v sousedním Hochfichtu a Sternsteinu. Stav sněhu na české i rakouské straně lze sledovat na živých záběrech webových kamer. Start sezony v celé zemi komplikuje inverze - na horách je příliš teplo i na umělé zasněžování.

BrannáBrannáPohled z webkamery Sitour na skiareál Branná v Jeseníkách

Lyžařskou sezonu už minulý týden zahájil také areál Branná v Jeseníkách. Na rozdíl od Špindlerova mlýna tu alespoň poprašek opravdového sněhu vyvolává zdání skutečné zimy. Nedočkaví lyžaři tam mohli za snížené jízdné využít jednu ze tří sjezdovek v délce zhruba 400 metrů, která už je pokryta technickým sněhem. Aktuálně je v provozu i vlek a sedačková lanovka.

Mladé BukyMladé BukyStředisko Mladé Buky ve východních Krkonoších

Lyžuje se už i ve středisku v Mladých Bukách ve východních Krkonoších, uvádí server holidayinfo.cz. Provoz hlásí i areál v Chřibech na jižní Moravě.

Přes pozdější rozjezd lyžování na některých sjezdovkách provozovatelé doufají, že se sezona vyvede lépe než loni. Řada zimních středisek se potýkala s nízkou návštěvností, která byla podle některých nejhorší za posledních několik let. Odrazilo se na ní nejen neobvyklé zimní počasí s minimem přírodního sněhu, ale i otevření dalších nových areálů.

Ceny skipasů mají na mnoha místech zůstat stejné jako loni, někde se však mírně zvedly. Zdražení jednodenního lístku chystal před sezonou například krušnohorský Klínovec - o 40 korun na 570 korun, napsal server tyden.cz. Jízdné se mění i v jihočeském Lipně, kde stála celodenní permanentka loni 490 korun a letos má být o 30 korun dražší. Naopak ve Špindlerově Mlýně má v hlavní sezoně stát skipas stejně jako loni, dospělého 700 korun a děti 450 korun.

ChřibyChřibyChřiby na jižní Moravě