Umíte jenom nadávat, povzdechl si Kalousek. Rozpočet ale nakonec prošel

Základní rozpočtové parametry pro rok 2012 prošly v Poslanecké sněmovně prvním čtením ve středu až po více než devítihodinové debatě.

Základní rozpočtové parametry pro rok 2012 prošly v Poslanecké sněmovně prvním čtením ve středu až po více než devítihodinové debatě. Zdroj: E15

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení po celodenním jednání a i přes kritiku opozice schválila příjmy, výdaje a schodek státního rozpočtu na příští rok. Schodek má podle návrhu klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Rozpočtem se nyní budou zabývat sněmovní výbory, závěrečné hlasování se má odehrát v prosinci.

Návrh podpořilo 102 přítomných koaličních poslanců. Opozice byla proti, spolu s ní hlasoval i bývalý poslanec koaličních VV Stanislav Huml. Návrh na vrácení rozpočtu vládě k přepracování nepadl.

Poslanci debatovali o rozpočtu zhruba od půl deváté ráno. U řečnického pultu se střídali hlavně opoziční poslanci a návrh kritizovali. Podle sociálních demokratů je rozpočet kromě jiného nerealistický a postavený na nesprávných číslech.

Návrh počítá s růstem ekonomiky v příštím roce o 2,5 procenta, který vychází z dubnové prognózy ministerstva financí. Podle aktuální prognózy však růst zpomalí na jedno procento. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes připomněl, že i jiné evropské ekonomiky musely snížit výhled růstu. Snížení růstu na jedno procento by podle něj zkrátilo příjmy státu o 17 až 18 miliard. Ujistil, že vláda je připravena v případě nepříznivého vývoje předstoupit před poslance s novelou státního rozpočtu, která už by novou situaci odrážela.

Upozornil také na problémy, které panují v eurozóně. „Nicméně vznikne-li finanční krize v eurozóně, a já se obávám, že riziko poměrně vleklé finanční krize tady existuje, bude překlopeno do krize poptávky, tedy krize hospodářské a malá otevřená exportní ekonomika tím nemůže býti nepostižena,“ varoval Kalousek.

Kalousek: Umíte jenom nadávat

Kalousek ve svém závěrečném slově zkritizoval chování opozice a obsah jejích projevů k rozpočtu. Jak řekl, za celou dobu, co poslouchal debatu, nenabyl jiný názor, než ten, že chování opozice byla čistá obstrukce. „Já si nemohu myslet, že to byla seriózní rozpočtová diskuse,“ prohlásil.

Zdůraznil, že podle zákona sněmovna buď základní údaje rozpočtu schválí, nebo ho vrátí vládě k dopracování. Ani jeden z diskutujících se však podle jeho slov nepokusil dikci zákona naplnit. „Umíte jenom nadávat a zdržovat,“ vmetl Kalousek opozičním poslancům. Proti tomu se ohradil předseda klubu KSČM Pavel Kováčik s tím, že vystoupení ani jednoho poslance jeho strany nemělo obstrukční prvky.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vláda ignoruje rozumnou kritiku a racionální připomínky. Rozpočtu vytkl hlavně to, že nereaguje na rizika, která ekonomiku čekají v příštím roce, například na nárůst nezaměstnanosti.

Rozpočet nyní dostanou k projednání sněmovní výbory. V nadcházejících týdnech se budou zabývat jednotlivými kapitolami, které jim náleží a budou moci navrhovat přesuny peněz pouze uvnitř rozpočtu. O jejich návrzích, i o návrzích jednotlivých poslanců, se pak rozhodne při konečném schvalování rozpočtu v prosinci.

Závěrečné schvalování by se podle schváleného harmonogramu mělo odehrát od 14. prosince. Loni sněmovna schválila rozpočet 15. prosince, o rok dříve ho schvalovala už 9. prosince.