Unikátní zpověď „královny“ proruských trollů: Psala jsem, co lidé chtěli slyšet

Unikátní pohled webu Info.cz do zákulisí činnosti proruských trollů v Česku. Blanka Morávková je kvůli přiznání a obhajobě homosexuálů nyní sama terčem propagandistů přesto, že se roky podílela na intenzivním šíření proruské propagandy v Česku. Spolupracovala s Čechem žijícím v Rusku, jenž obhajuje okupaci z roku 1968 a volá po návratu ruských tanků. 

Byl únor 2017 a Blanka Morávková zveřejnila na svém facebookovém profilu následující výzvu: „Máte dost západní štvavé protiruské politiky? Chcete podpořit Rusko? A hlavně, chcete vidět tváře našich politiků, kteří otevřou Facebook a uvidí, že Putinovi agenti už jsou jednotní a uniformovaní? Změnte si svoji profilovou fotografii na tuto (pod textem byl obrázek s nápisem Agent Kremlu – pozn. redakce). Při případných problémech vše svedete na ruské hackery.“

Výzva zapadala do činnosti, kterou Morávková tou dobou už několik měsíců prováděla. V roce 2016 se nadchla pro hybridní válku a ze svého bydliště v Mostě vypouštěla po sítích do světa řadu propagandistických statusů a koláží. Proruské propagandě věnovala veškerý volný čas a jako noční vrátná také 90 procent pracovního. Profil Morávkové byl za chvíli větší než některé proruské skupiny.

Tyto aktivity jí ale začaly do velké míry ovlivňovat osobní život. Zpětně přiznává, že přibrala a v době, kdy pracovala v sociálních službách, si z ní dělali kvůli jejím aktivitám legraci. „Vedoucí mi třeba nadepsala obálku s výplatou jako ‚Odměna od Putina‘. Když mi zapomněli říct, kde je školení, bavili se tím, že mě Putin bude navigovat přes satelit. Později ovšem vedoucí nějak znejistěla a zakázala mi používat služební počítač. Prý kdyby se něco stalo, bude tam jejich IP adresa. Ta tam ovšem byla dál. Kolega nacista, který měl podmínku za šíření nacistické propagandy, mi tajně každou směnu se smíchem, že půjdu sedět dříve než on, ochotně přepichoval kabel,“ vypráví žena pro Info.CZ.

Morávková pochází z komunistické rodiny. K Rusku tíhla od mládí. V roce 2016 ucítila šanci stát se, jak sama říká, vojákem na poli studené války. „Facebook se mi jevil jako úžasná zbraň. Takže motivací, upřímně řečeno, bylo zabojovat si v hybridní válce. Začala jsem navštěvovat slovanské skupiny a rozesílala žádosti o přátelství. Každého člověka jsem se snažila uchopit za názorový vrchol, což v praxi vypadalo tak, že jsem žádala o přátelství zejména lajkery (příznivce, pozn. redakce) Stalina a Putina,“ říká v rozhovoru.


Celý článek najdete na webu zde >>>