Univerzita Karlova odstartovala stavbu kampusu za 2,4 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy vypsala tendr na přípravné práce pro kampus v pražském Albertově. Škola chce nejdříve začít s demolicí stávajících objektů, cenu prací odhadla na 24,6 milionu korun. Celková hodnota projektu dosahuje částky 2,4 miliardy.

Start první, přípravné, fáze rozsáhlého projektu univerzita ohlásila na 15. ledna 2013 a ukončení předpokládá na konci roku. Firmy se mohou do tendru hlásit do 3. ledna 2013. O vítězi rozhodne nejnižší nabídnutá cena.

Stavba kampusu by mohla podle manažerky projektu Lenky Dvořákové trvat asi 18 měsíců až dva roky, ale hotovo musí být před koncem roku 2016. „Už nyní je harmonogram napnutý,“ sdělila serveru Českápozice.cz v dubnu Dvořáková.

Na místě nynějších provizorních objektů mají vyrůst budovy Biocentra, určeného k výuce i zapojení vědců do mezinárodních výzkumných projektů, a Globcentra pro studium globálních změn.

Prostory v nových centrech by měly kromě přírodovědných oborů využívat také 1. lékařská fakulta a Matematickofyzikální fakulta. Pro budovu Globcentra, kde bude i menza, se počítá s kapacitou přes tisíc zaměstnanců a zhruba 850 studentů. Objekt Biocentra má sloužit šesti stovkám vědců a pedagogů a přibližně stejnému počtu studentů.

:

„Loni jsme dostali přiděleny 2,43 miliardy na postavení kampusu. Jde však o prostředky pouze na budovy, předpokládáme, že na vybavení dojde v dalším kole. Řadu přípravných kroků jsme už učinili - máme zátěžovou i geologickou studii, vyřešené dopady na životní prostředí (EIA). A rektorát nyní schválil i manažerskou strukturu řízení projektu výstavby Kampusu Albertov,“ řekl České pozici děkan Přírodovědecké fakulty UK Bohuslav Gaš.