Úřednickou vládu nepodpoříme, zní z ODS

Špičky ODS

Špičky ODS

ODS nepodpoří případnou úřednickou vládu, která by měla nahradit končící kabinet premiéra Petra Nečase. Sestavení takového kabinetu je podle ODS snahou obejít Parlament, na jehož důvěře má podle ústavy být vláda postavena.

Miloš Zeman chce jmenovat úřednickou vládu, podporu ve Sněmovně pro ni ale vyjednanou nemá. Nejčastěji se jako o možném premiérovi mluví o bývalém ministrovi financí a současném poradci prezidenta Jiřím Rusnokovi.

Podle vedení občanských demokratů je po víkendových jednáních prezidenta a zástupců parlamentních stran jasné, že ani jedna z politických stran nevyjádřila ochotu podpořit úřednickou vládu. „Případný pokus o její jmenování v této situaci by ODS považovala za zjevnou snahu obejít Parlament, na jehož důvěře má podle Ústavy České republiky být vláda postavena. Byla by to první úřednická vláda sestavovaná proti vůli všech parlamentních stran,“ uvedlo vedení ODS. Zeman chce nového premiéra jmenovat v úterý odpoledne.

Proti je i ČSSD

Občanští demokraté i nadále podporují nominaci své místopředsedkyně a šéfky Sněmovny Miroslavy Němcové na post premiérky. Na sestavení vlády se ODS chce domluvit s dosavadními koaličními partnery TOP 09 a LIDEM. Proti úřednické vládě se už dříve vyjádřili také zástupci ČSSD, kteří chtějí předčasné volby. Předpokládá se, že pokud Zeman úřednický kabinet jmenuje, dohodnou se poslanci na rozpuštění Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb.

O možných řešeních současné politické krize dnes na Pražském hradě asi půl hodiny jednala vicepremiérka v demisi a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake s prezidentem Milošem Zemanem. „To je opravdu stejná schůzka jaká se konala o víkendu v Lánech s představiteli dalších politických stran,“ uvedla mluvčí Hradu Hana Burianová, která však odmítla sdělit jakékoliv další podrobnosti. Peake obsah jednání při svém odchodu nekomentovala.

KSČM: Co nejrychleji předčasné volby

„Prezidentův postoj ve věci jmenování vlády odborníků vnímáme v tuto chvíli sice jako legitimní, nicméně především pouze jako krátkodobé řešení. To nemůže nahradit jediné, skutečně adekvátní východisko, kterým je nová vláda, vzešlá z předčasných voleb v co nejbližším termínu,“ uvedl Filip v dnešní tiskové zprávě.