Urologové 1. LF UK a VFN provedli 500. laparoskopickou operaci prostaty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Karcinom prostaty je nejčastější nádorové onemocnění u mužů a po karcinomu plic druhá nejčastější příčina úmrtí z onkologických diagnóz. Odstranění prostaty přitom dokáže většinu pacientů s lokalizovaným onemocněním vyléčit. Jubilejní pětistá laparoskopická operace prostaty na Urologické klinice 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) se uskutečnila během kurzu s přenosem 3D laparoskopických operací mimo operační sál, který se konal včera.

„Na naší klinice se stalo, i přes svou náročnost a nutnou dlouhou dobu osvojení si výkonu, laparoskopické odstranění prostaty téměř rutinním výkonem. Ročně takto ošetříme přibližně 80 mužů,“ uvedl Tomáš Hanuš, přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a VFN. Doplnil, že na klinice provedou ročně celkem 200 laparoskopických operací dospělých pacientů.

„Při radikální prostatektomii je nutné vyoperovat celou prostatu postiženou nádorem i se semennými váčky a našít hrdlo močového měchýře k močové trubici. Ve své otevřené podobě je tato náročná operace prováděna od poloviny 80. let minulého století. V současné době převažuje zejména laparoskopická metoda,“ vysvětlil vedoucí lékař urologické laparoskopie Květoslav Novák.

Doplnil, že její výhodou jsou menší kožní řezy a krevní ztráty, nižší spotřeba analgetik, rychlejší rekonvalescence, menší odpověď organismu na stres spojený s operací a lepší kosmetický efekt.

K provádění těchto výkonů je nutná moderní technologie a odpovídající personální vybavení. Při operacích je využíván systém 3D zobrazení, kde třetí rozměr dovoluje lepší prostorové vnímání veškerých anatomických struktur a přesnější vedení operace. Urologická klinika je i výukovým pracovištěm, jež organizuje kurzy 3D laparoskopie v ČR pro urology.

Podle dat z Národního onkologického registru dosáhla v Česku incidence nádoru prostaty v roce 2012 hodnoty 134 případů na 100 tisíc mužů, což představuje více než pětinásobný vzestup za posledních třicet let.

V roce 2014 bylo nově diagnostikováno s karcinomem prostaty přibližně devět tisíc mužů, z toho více než tisíc (12 %) s primárně metastatickým postižením.