Češi přišli na zásadní objev v léčbě rakoviny ledvin. Pomůže a ušetří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká republika zaujímá ve výskytu zhoubného nádoru ledvin nechvalné první místo na světě, bohužel i v úmrtnosti na toto onemocnění. Podle posledních údajů je tato nemoc ročně zjištěna u více než tří tisíc Čechů. Čeští vědci ověřili převratnou novinku, že biologickou léčbu těchto nádorů lze u pacientů bez negativních následků přerušit.

„Ověřili jsme, že u nemocných, kteří léčbu na čas přeruší, se nemoc chová stejně jako u těch, kteří v léčení pokračují. Je to zásadní objev, protože jsme dosud nevěděli, zda se během této pauzy v podávání léků nádor znovu nezvětší,“ uvedl hlavní řešitel projektu, přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze Tomáš Büchler.

Závěry této studie lze podle něj ihned aplikovat v klinické praxi. Výsledky vědci publikovali v prestižním časopisu European Urology.

„V současné době jde o nejrozsáhlejší světovou práci zabývající se touto otázkou. Využití jejích závěrů v praxi může mít nejen pozitivní vliv na kvalitu života pacienta, ale také přinést do zdravotnického systému nemalé úspory,“ řekl děkan 1. LF UK Aleksi Šedo.

Tomáš BüchlerTomáš Büchler|1. LF UKTomáš Büchler

Při biologické léčbě nádorů se nemocným podávají léky blokující určité buněčné dráhy důležité pro růst a množení nádorových buněk. Až na velmi málo výjimek však tento postup nevede k úplnému uzdravení pacientů, nýbrž pouze k zastavení růstu nebo zmenšení nádorových ložisek. Proto je nutné v léčbě pokračovat dlouhodobě.

„Biologická léčba nádorů ledvin, jíž se věnujeme, je však spojena s častými nežádoucími účinky, jako jsou průjmy, vyrážka či nechutenství. Dlouhodobé podávání těchto léků tedy výrazně snižuje kvalitu života nemocných,“ uvedl Büchler. Navíc je podle jeho slov léčba drahá – představuje 80 tisíc až 100 tisíc korun měsíčně na jednoho pacienta.

Největší světová databáze

Tým České kooperativní skupiny pro metastatický renální karcinom měl k dispozici jednu z největších světových databází pacientů s nádory ledvin léčených biologickou léčbou – českou databázi RENIS.

Vědci vycházeli z anonymizovaných údajů o více než 2800 pacientech léčených cílenou léčbou pro zhoubný ledvinový nádor s metastázami. Zjistili, že zhruba u stovky nemocných nádor během léčby úplně vymizel, přičemž polovina z nich patřila do skupiny pacientů, kteří léčbu přerušili. Průměrná délka přestávky v léčbě přesáhla dva roky.

Büchler uvedl, že nyní probíhají jednání o optimální léčbě pacientů v případě, že by se nemoc po pauze v léčení vrátila. „Naším cílem je vyjednat opětovnou úhradu léku, který tak dobře zabral na začátku léčby, a to je v současnosti často problém,“ dodal.

Rakovina byla objevena i u neandrtálců