V Afghánistánu je pět nových českých vojáků, nahradí padlé kolegy

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar

Čeští vojáci v afghánské provincii Lógar Zdroj: ctk/ap

V Afghánistánu je od čtvrtečního rána pětice českých vojáků, která nahradí nedávno padlé kolegy. Do země je dopravil společně s ministrem obrany Martinem Stropnickým vojenský speciál. Po třech dnech, kdy absolvují základní školení o fungování základny Bagrám, se postupně zapojí do hlídek.

Vojáky čekají několikahodinové hlídky v až dvacetikilometrovém okruhu rozlehlé letecké základny, na které působí asi 35 tisíc vojáků. Češi mají na starosti ochranu větší části okolí. Jejich úkolem je zabránit odpalování povstaleckých raket, získávat od místních lidí informace i demonstrovat svou přítomností sílu.

Do činnosti stopadesátičlenné jednotky, kterou tvoří především vojáci ze 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi, tvrdě zasáhl sebevražedný atentát z úterý minulého týdne. Na místě po něm zahynuli čtyři čeští vojáci i několik místních obyvatel. Další Čech utrpěl velmi vážná poranění a zemřel po převozu do české vojenské nemocnice v Praze Střešovicích. Po necelých pěti dnech musela jednotka čelit dalšímu útoku, při kterém byl zraněn další český voják.

Po útoku jednotka přijala bezpečnostní opatření, která by měla podobné útoky ztížit. O jejich povaze vojáci nechtějí kvůli bezpečnosti příliš mluvit. Velitel čety J. K. zpravodaji řekl, že na hlídky nyní vojáci například jezdí ve více lidech, důkladněji si hlídají své okolí a snaží se být obezřetnější v kontaktu s místními obyvateli. Změnil se také čas hlídek.

Několik útoků

Vojáci ze strážní jednotky za dobu více než třech měsíců svého působení zaznamenali několik útoků na hlídku, vážné zranění si ale až do minulého týdne nevyžádaly. Svou intenzitou byl podle české jednotky výjimečný také útok, při kterém byl v neděli zraněn střelec obrněného vozu. Oba incidenty vyšetřuje afghánská policie.

Četnost útoků podle vojáků souvisí s létem, kdy je tradičně aktivita povstalců výrazně vyšší. S nadcházející zimou by se měla opět utlumovat, příslušníci radikálního hnutí Taliban se poté stáhnou. Přes vysoko položené průsmyky v zimě nemohou dopravovat do Afghánistánu zásoby. Více konfliktů pravděpodobně také souvisí s nedávnými afghánskými prezidentskými volbami.

Sbližování s místními

Hlídky trvají v průměru 12 až 14 hodin. V případě potřeby jsou ale čeští vojáci vysíláni do terénu i na delší dobu. Když například Afghánistán navštívil americký prezident Barack Obama, drželi hlídku 36 hodin. Do akce jezdí především mohutným obrněným vozidlem MRAP, podle jednoho z vojáků si vyzkoušeli i výsadek vrtulníkem.

Důležitou součástí činnosti vojáků jsou dobré vztahy s místními obyvateli. „Snažíme se je podporovat a účastnit se sociálních programů. Tím se zvyšuje i naše bezpečnost,“ řekl kaplan jednotky. Nedávno například vojáci do místní nemocnice dovezli vybavení jako jsou obvazy nebo kolečková křesla. Ve spolupráci s Američany také nechali opravit místní most.