V babyboxech se letos našlo 22 dětí, po ČR jich funguje 47

Ilustrační foto

Ilustrační foto

V babyboxech v Česku se letos našlo 22 dětí. Od roku 2005, kdy začala fungovat první taková schránka, v nich bylo celkem 62 chlapců a děvčat. V tomto roce přibylo šest nových babyboxů. Po republice jich tak slouží dohromady 47. Zatímco drtivá většina Čechů a Češek považuje babyboxy za prospěšné, Výbor OSN pro práva dítěte letos "vážně znepokojily". Porušují prý úmluvu o právech dítěte. Doporučil státu je zrušit. Podle předsedy sdružení Ludvíka Hesse naopak zachraňují dětem životy.

První babybox vznikl v Česku v červnu 2005 v Praze v hloubětínském GynCentru. Od té doby v této skříňce zdravotníci našli 17 dětí. Vůbec prvním odloženým nemluvnětem byla v únoru 2006 malá Soňa. Jako zatím poslední se našla letos 2. prosince holčička Judita, a to v babyboxu v Kladně. Celkem ve schránkách bylo 37 děvčat a 25 hochů.

Výbor OSN pro práva dítěte (CRC) ale před půl rokem zveřejnil zprávu s doporučeními pro Česko ke zlepšení situace dětí. Podle dokumentu členy CRC babyboxy „vážně znepokojily“. Výbor vyzval stát, aby tento projekt ukončil a zaměřil se na odstranění příčin opouštění dětí. ČR by měla podle výboru posílit poradenství a sociální pomoc při nechtěném těhotenství či podporovat plánované rodičovství. Ve zprávě CRC uvedl, že babyboxy porušují pět článků úmluvy o právech dítěte. Jsou prý v rozporu třeba s právem na život a od narození i na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnost znát své rodiče.

Zakladatel projektu a předseda sdružení Statim Ludvík Hess už dřív řekl, že je to nepochopení. Základní ideou úmluvy o dětských právech je podle Hesse život dětí chránit a babyboxy ho zachraňují. Své potomky do nich totiž odkládají obvykle ženy, které se ocitly ve velmi tíživé situaci. Kdyby taková možnost nebyla, nemusely by některé děti přežít. Organizátoři projektu se snaží i o to, aby nechtěná nemluvňata nekončila v ústavech a dostala se k náhradním rodičům. Jedno z nalezených dětí se podařilo dostat do nové rodiny za rekordní čtyři dny.

Hess už dřív řekl, že by rád dosáhl toho, aby v Česku fungovalo 70 babyboxů a byly dostupné téměř ve všech okresech. Další s pořadovým číslem 48 by měl začít fungovat v únoru příštího roku v karlovarské krajské nemocnici.

Podle srpnového průzkumu agentury STEM/MARK babyboxy považuje za prospěšné 96 procent Čechů a Češek v aktivním věku. Jen jeden ze sta schránky na odložené děti odmítá. Největší přínos lidé vidí v tom, že podle nich je možné díky babyboxům zachránit dítěti život a zajistit mu šanci na lepší budoucnost. Každý dvacátý dotázaný míní, že je tak méně případů zabití novorozenců. Odpůrcům schránek se nelíbí hlavně to, že děti neznají svou totožnost a své biologické rodiče. Na nemluvňata se prý pohlíží jako na předměty, jichž je možné se lehce zbavit.