V Brně začal soud s bývalým šéfem Tatry Adamsem kvůli úplatku

Phoenix představil šéf Tatry Ronald Adams

Phoenix představil šéf Tatry Ronald Adams Zdroj: ctk

Ronald Adams podle obžaloby nabídl tehdejšímu náměstkovi ministra obrany Martinu Bartákovi úplatek 20 milionů korun. Adams se k soudu nedostavil, omluvil se předem a požádal o líčení ve své nepřítomnosti. U soudu se četla výpověď obžalovaného, ve které odmítl, že úplatek nabídl.

Bývalému šéfovi automobilky Tatra hrozí v případě prokázání viny pět let ve vězení. Soud již vyslechl dva svědky, veřejnost včetně novinářů musela při jejich výpovědích opustit soudní síň.

V procesu vystupuje jako svědek také bývalý ministr obrany Barták, který Adamse z korupce obvinil. Barták dnes do Brna nedorazil. „Svědci pochybnosti nerozptýlili, spíše je prohloubili,“ řekl novinářům po výpovědích Adamsův obhájce Radek Ondruš. Také podle státního zástupce Jana Petráska se po výpovědi svědků nic nezměnilo. „Obžaloba je založená na očitém svědectví pana Bartáka a dvou dalších svědků,“ uvedl Petrásek.

Obviněný je i Barták

Úplatek Adams údajně nabídl v roce 2009 na veletrhu IDET v Brně. Adams ale vypověděl, že Bartáka, tehdy náměstka, pouze potkal a pozdravil, schůzku s ním neměl a úplatek nenabídl. „Pan Barták podle mého klienta lže a tak jak to pan Barták tvrdí, se to nikdy nestalo. Obžaloba to má postavené výpovědi pana Bartáka a jednoho svědka,“ uvedl obhájce Ondrůš.

Barták je obviněný v související kauze, údajně si řekl o úplatek za vyřešení problémů, které měla Tatra při dodávce pro českou armádu. V Bartákově kauze je naopak svědkem Adams, případ se teprve bude projednávat. Dnešní kauza bude v příštích týdnech pokračovat dalšími výslechy.