Čechů s koronavirem dál přibývá, nakažen je i kojenec. Průběh jejich nemoci ale není závažný

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku nese 6. března 2020 nádobu s biologickým materiálem odebraným v jedné z domácností v Praze. V hlavním městě začali zdravotníci odebírat vzorky pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru v domovech lidí, které k testu určila krajská hygienická stanice. Vyjíždí k nim sestra či lékař v odběrové sanitce.

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku nese 6. března 2020 nádobu s biologickým materiálem odebraným v jedné z domácností v Praze. V hlavním městě začali zdravotníci odebírat vzorky pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru v domovech lidí, které k testu určila krajská hygienická stanice. Vyjíždí k nim sestra či lékař v odběrové sanitce. Zdroj: čtk

Situace ve Vatikánu
Premiér Andrej Babiš vystoupil 6. března 2020 na tiskové konferenci po koordinační schůzce na Úřadu vlády v Praze k aktuální situaci s výskytem koronaviru v České republice.
Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku nese 6. března 2020 nádobu s biologickým materiálem odebraným v jedné z domácností v Praze. V hlavním městě začali zdravotníci odebírat vzorky pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru v domovech lidí, které k testu určila krajská hygienická stanice. Vyjíždí k nim sestra či lékař v odběrové sanitce.
Šíření koronaviru v Německu (6.3.2020)
Šíření koronaviru v Německu (6.3.2020)
10
Fotogalerie

Nakažených novým typem koronaviru v Česku už je 19, během pátku přibylo sedm případů. V tuzemsku proto začíná platit přísnější karanténa. Při porušení pravidel, které pro návraty z Itálie vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví, hrozí pokuta až tři miliony korun, dodal premiér Andrej Babiš s tím, že stát je údajně připraven vytvořit  ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů.

Ani jeden z infikovaných nemá závažný průběh nemoci, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Většina pacientů pobývala v Itálii, jedna nakažená v americkém Bostonu a jedna se nakazila od příbuzných v Česku.

Lidé s trvalým pobytem v Česku, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musí tuto skutečnost oznámit bez osobního kontaktu lékaři. V mimořádném opatření, které má zabránit šíření nového koronaviru, o tom rozhodlo ministerstvo zdravotnictví.

Lékařům ministerstvo nařídilo, aby u všech těchto lidí rozhodli o dvoutýdenní karanténě, uvedl Babiš. Podle vlády je aktuálně v Itálii asi 16 500 Čechů.

Lidé v karanténě budou mít nárok na nemocenskou. "Za porušení karantény hrozí podle zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až tři miliony korun," řekl premiér. Lékař bude oprávněn karanténu prodloužit, dodal Babiš. Současně vyzval zaměstnavatele, aby zaměstnancům vycházeli vstříc a domluvili se s nimi na práci z domova.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) navíc řekl, že ministerstva připraví přes víkend programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, které kvůli koronaviru vyhlásil. "Připravujeme programy pro podniky, podnikatele a živnostníky, kteří budou v důsledku tohoto opatření a vlivu koronaviru jakýmkoliv způsobem postiženi na základě provozního kapitálu," uvedl Havlíček.

Babiš uvedl, že impulsem pro aktuální rozhodnutí je situace v Itálii. "Tam je za jeden den 41 mrtvých. Nemá to nic společného s tím, jaká je situace u nás, my se snažíme zabránit šíření toho viru, v některých zemích už to zkrátka nedají," uvedl. Podle Babiše ne všichni občané jsou z hlediska karantény odpovědní a je nutné situaci řešit tímto způsobem.

O víkendu začnou opatření platit kvůli tomu, že se očekává návrat Čechů z Itálie. Z jarních prázdnin by se měli vracet lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín.

„Je zřejmé, že musíme být připraveni zejména na to, abychom měli dostatek ventilovaných lůžek, protože v Itálii prošlo jednotkami intenzivní péče 350 lidí," řekl Prymula. Lůžka s ventilátory jsou potřebná pro pacienty, kterým se rozvinou komplikace, například těžký zápal plic nebo dechová nedostatečnost.

"Najedeme na systém, který bude podobný jako v ostatních zemích. Případy, které jsou pozitivní, ale jejich klinický průběh je naprosto nezávažný, budou izolovány v domácích podmínkách. V nemocnicích budou případy, které budou vyžadovat péči," dodal náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Ministerstvo zahraničí po zasedání ministrů s hejtmany aktualizovalo doporučení pro cesty do Itálie. Stejně jako v předchozích dnech v něm ale radí necestovat pouze do čtyř italských regionů, a to do Lombardie, Veneta (Benátska), Piemontu a Emilie-Romagny.

Do čtvrtka bylo prokázáno 12 případů, u jednoho dalšího vyšel pozitivně test v soukromé laboratoři a čekalo se na jeho potvrzení z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu. Z 12 nakažených do čtvrtka byli tři cizinci a lidé z Prahy a Ústeckého kraje.