V eurovolbách těsně vyhrálo ANO. Prvního poslance mají svobodní

Pavel Telička

Pavel Telička Zdroj: ctk

V České republice vyhrálo volby do Evropského parlamentu hnutí ANO se ziskem něco málo přes 16 procent hlasů. Těsně druhá skončila TOP 09 a třetí ČSSD. Všechny tyto strany mají čtyři mandáty. Následují komunisté, lidovci a ODS. Své první parlamentní křeslo získala i Strana svobodných občanů. Volby poznamenal velký nezájem lidí.

K urnám přišlo pouze 18,2 procenta voličů, účast tak byla nejnižší ze všech dosavadních eurovoleb v Česku – v roce 2009 dosáhla 28,22 procenta a pět let před tím 28,32 procenta oprávněných voličů. Zároveň jde o historicky vůbec nejnižší volební účast ze všech dosavadních celostátních voleb v Česku. Letos volilo méně lidí už jen na Slovensku - pouhých 13,05 procenta.

Hnutí ANO vyhrálo se ziskem 16,13 procenta hlasů. Druhá TOP 09 získala 15,95, třetí ČSSD 14,17 procenta hlasů. Následují KSČM s 10,98, KDU-ČSL s 9,95 a ODS se 7,67 procenta hlasů. Strana svobodných občanů získala 5,24 procenta hlasů. Vítězné ANO získalo v eurovolbách čtyři mandáty stejně jako ČSSD a TOP 09. Komunisté a KDU-ČSL mají po třech mandátech, ODS dva a Svobodní jeden.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu (v procentech)Výsledky voleb do Evropského parlamentu (v procentech)|E15

Velký propad podle očekávání zaznamenala ODS, která přišla v Evropském parlamentu proti minulému volebnímu období o sedm mandátů. Sociální demokraté ztratili tři a komunisté jeden mandát. Naopak lidovci jeden mandát získali.

Eurovolby 2014 - porovnání výsledků s minulými volbamiEurovolby 2014 - porovnání výsledků s minulými volbami|E15

Víc než jedno procento hlasů ještě získaly Česká pirátská strana, Strana zelených, parlamentní Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a Strana zdravého rozumu - Nechceme euro. Strana s víc než jedním procentem hlasů dostane 30 korun za odevzdaný hlas.

Před pěti lety zvítězila v eurovolbách v Česku ODS se ziskem 31,45 procenta hlasů. Druzí sociální demokraté dostali 22,38 procenta a třetí komunisté 14,18 procenta hlasů. Následovali lidovci se ziskem 7,64 procenta. Jiná strana se tehdy do europarlamentu neprobojovala. Před pěti lety činila účast v eurovolbách 28,22 procenta.

Eurovolby 2014 - zisk či ztráta stran oproti volbám v roce 2009Eurovolby 2014 - zisk či ztráta stran oproti volbám v roce 2009|E15

Hnutí Andreje Babiše si pohoršilo v porovnání z loňskými sněmovními volbami. Tehdy dostalo 18,65 procenta hlasů a skončilo druhé. Sněmovní volby vyhrála se ziskem 20,45 procenta ČSSD, třetí KSČM dostala 14,91 procenta hlasů.

Nově zvolení poslanci Evropského parlamentu za Česko
ANODlabajová Martina
Charanzová Dita
Ježek Petr
Telička Pavel
TOP 09Niedermayer Luděk
Polčák Stanislav
Pospíšil Jiří
Štětina Jaromír
ČSSDKeller Jan
Poc Pavel
Poche Miroslav
Sehnalová Olga
KSČMKonečná Kateřina
Maštálka Jiří
Ransdorf Miloslav
KDU-ČSLSvoboda Pavel
Šojdrová Michaela
Zdechovský Tomáš
ODSTošenovský Evžen
Zahradil Jan
Strana svobodných občanůMach Petr

———————–

Eurovoleb se zúčastnilo druhé nejnižší procento voličů od roku 1979, kdy Evropané své zástupce ve společném zákonodárném sboru volí. V Česku volilo 18,2 procenta lidí, na Slovensku jen 13,05 procenta. Volební účast byla oproti hlasování před pěti lety vyšší v západních zemích, kde zájem o eurovolby pravidelně klesá.