V kauze kolem Babišova působení v StB prý mluvili nedůvěryhodní svědci

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš
Tisková konference ANO
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
7
Fotogalerie

V kauze kolem českého ministra financí Andreje Babiše a jeho evidence ve svazcích někdejší československé tajné policie StB slovenské soudy jednoznačně upřednostnily tvrzení svědků s mimořádně pochybnou minulostí před dokumenty a názorem instituce, kterou zřídil stát ve snaze vyrovnat se s totalitní minulostí. V reakci na rozhodnutí slovenského nejvyššího soudu to dnes napsal list Denník N. Nejvyšší soud potvrdil rozhodnutí nižších soudů, že Babiš je neoprávněně evidován v dokumentech StB jako její agent. Podobně verdikt komentoval i deník Sme.

"Možná budoucí český premiér má navzdory skartaci svazku Bureš v archivu StB výraznou stopu. V archivech se pod tímto krycím jménem opakovaně objevují záznamy o tom, že Babiš vědomě a dobrovolně spolupracoval s komunistickou tajnou službou. Babiš se ovšem od ní podle všeho očistí díky svědectvím bývalých estébáků, tedy služebníků zločinecké organizace," uvedl Denník N.

Právě výpovědi bývalých příslušníků StB u soudu byly klíčové v líčení, ve kterém Babiš uspěl s žalobou proti slovenskému Ústavu paměti národa (ÚPN), který archivní svazky po StB spravuje.

 



Denník N napsal, že slovenský stát prostřednictvím soudních rozhodnutí, která jsou postavena na nedůvěryhodných svědectvích, ponižuje ÚPN a skutečné oběti StB.

Podle Listu Sme soudy v kauze Babiš a podobných starších případech nehledají pravdu, ale dávají ji stěžovatelům, ačkoliv důvěryhodnost svědků degraduje jejich pozoruhodná zločinecká minulost a opodstatněná domněnka ovlivnitelnosti.

 



"Akceptace svědectví, která jsou v rozporu s logikou příběhů a smrdí ovlivnitelností i nedůvěryhodností svědků, vypovídá více o soudech než o minulosti Babiše a jeho kolegů," napsal list.

Lustrační nález není podle deníku čárou, která neomylně dělí lidi na dobré a špatné, na bezcharakterní donašeče a slušné nedonašeče moci. Pokud ale Babiš očekával od soudního výroku povznesení svého morálního statusu a pověsti, zůstane zřejmě zklamán, uzavírá list Sme.