V kauze skladování zakázaných výbušnin ve Vrběticích padly žaloby

Policisté a hasiči v okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku

Policisté a hasiči v okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku Zdroj: ctk

Kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku je obžalováno pět lidí a dvě firmy. Potvrdil to zlínský státní zástupce Leo Foltýn, který již dříve řekl, že stíhání je vedeno pro vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence.

Obviněným hrozí až 12 let vězení, firmám i zrušení. V areálu ve Vrběticích loni vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Podle Foltýna byly skladovány zakázané protipěchotní miny typu MON-100 a MON-200.

„Šlo o asi pět set kusů. Tyto protipěchotní miny jsou zakázány jak právními normami České republiky, tak i mezinárodněprávními normami, které navazují na Ottawskou konvenci,“ vysvětlil Foltýn. Již v minulosti média uvedla, že obviněny byly společnosti Excalibur Army a Real Trade, které jsou součástí holdingu Excalibur Group.

Obvinění se bránili s tím, že miny nepovažuje za zakázané ani maďarský stát, od nějž je firma získala. Miny měly být prý rozebrány, aby mohla být využita trhavina, kterou obsahují.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy, následovalo po něm 355 neřízených výbuchů.

Po druhém, prosincovém výbuchu následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací, svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů. Hranice vytyčené oblasti stále střeží vojáci a policisté.

Munice se z areálu začala vyvážet na konci ledna, směřuje k zákazníkům i do muničního skladu v Květné na Svitavsku. Odvoz by mohl skončit v lednu příštího roku. Některá munice byla poškozená, některá byla v poškozených obalech. Stovky beden musela policie přivézt nebo si je zapůjčit od armády, aby mohla munici odvézt. Poškozených palet bylo asi 600.

Záchranné práce by měly skončit příští rok v červnu, čištění okolí areálu potrvá zřejmě několik let. Podle pyrotechniků je munice rozmetaná do korun stromů, je i pod povrchem země, některé lokality jsou těžce přístupné.

Loňský výbuch ve Vrběticích si vyžádal dva lidské životy
- První z výbuchů a následný požár zničil loni 16. října sklad číslo 16, ve kterém bylo 58 tun munice. Detonace pokračovaly i v následujících týdnech. Z okolí areálu skladů byly přechodně, ale opakovaně evakuovány stovky obyvatel přilehlých vesnic. Ostravská firma Imex Group, která měla sklad pronajatý, nahlásila dva pohřešované zaměstnance. Jejich ostatky byly nalezeny 21. listopadu.

- Druhý výbuch pak 3. prosince zničil sklad číslo 12, ve kterém bylo 98 tun vojenského materiálu a jenž měl pronajatý také Imex. Tato exploze se stala v době, kdy již pyrotechnici čistili areál od munice rozptýlené po prvním výbuchu a zkomplikoval tak plány na odvoz nebezpečného materiálu mimo vrbětický areál.

- Kvůli explozím museli být několikrát evakuováni obyvatelé okolních obcí. Poprvé týden po výbuchu, do bezpečí museli odejít lidé z Vrbětic a části obce Vlachovice, obce Lipová a z areálu bývalých Vlárských strojíren. První evakuace ale trvala jen krátce, vyhlášena byla ráno 23. října a již krátce po poledni se první ze zhruba 300 evakuovaných mohli začít vracet domů. Podobně vypadala i evakuace 24. října, které se dotkla asi 770 lidí.

- Další evakuace byla nařízena po druhém výbuchu 3. prosince, dotkla se asi 400 lidí z obcí Lipová a Haluzice i zaměstnanců strojíren. Lidé se mohli vrátit domů po dvou dnech, krátce poté ale policie vyhlásila evakuaci potřetí, nejprve jen pro Lipovou a Haluzice, později byla rozšířena i na dalších 1400 obyvatel Vlachovic a Vrbětic, osazenstvo strojíren a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří. Pyrotechnici totiž v areálu objevili poškozenou budovu s municí a na její střeše zaklíněný granát, který se ale podařilo bezpečně odstranit.

- Slabé neřízené výbuchy se z areálu ozývaly až do poloviny prosince, pyrotechnici se tak mohli do Vrbětic vrátit až 22. prosince loňského roku. Po Novém roce se začalo se stěhováním munice a výbušnin z Vrbětic, jako první odjel 8. ledna náklad chloristanu amonného, který tam měla společnost Bochemie vyrobený a připravený k expedování ještě před výbuchy. Koncem ledna policie odvezla k likvidaci část munice.

- Stěhování uskladněného materiálu pak začalo na začátku února, jako první odvezla část munice svým zákazníkům společnost Excalibur Army. Počátkem března začaly převozy munice do znovuotevřeného vojenského skladu v Květné na Svitavsku. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) náklady na převoz munice bude hradit stát a firmám je zpětně vyúčtuje. Do poloviny října odjelo z Vrbětic přes 410 kamionů s municí. Její odvoz podle policie skončí možná již v lednu příštího roku.

- Areál ve Vrběticích střeží od loňského 4. listopadu armáda, zprvu bylo nasazeno 100 vojáků. Začátkem prosince Bezpečnostní rada státu v reakci na druhý výbuch rozhodla, že vrbětické sklady bude hlídat 450 vojáků. V květnu byl počet vojáků na základě dohody ministerstev obrany a vnitra snížen maximálně na 300 a do ostrahy se více zapojili policisté. Nasazení vojáků na střežení areálu výrazně kritizoval bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel.

- Policie výbuchy ve Vrběticích vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení a pracuje na nich speciální tým policejního prezidia. Jak ale letos v červnu řekl policejní prezident Tomáš Tuhý, bude moci vyšetřování příčin explozí na místě začít teprve poté, co bude areál vyčištěn. Odvoz munice přitom potrvá minimálně do druhého čtvrtletí roku 2016.

- Kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku podal nyní státní zástupce obžalobu na pět lidí a dvě firmy. Zlínský státní zástupce Leo Foltýn již dříve řekl, že stíhání je vedeno pro vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Již v minulosti média uvedla, že obviněny byly společnosti Excalibur Army a Real Trade, které jsou součástí holdingu Excalibur Group.