Nešlo o zakázané miny. Maďarsko napadlo práci Šlachtova útvaru

Policisté a hasiči stále zkoumají okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích

Policisté a hasiči stále zkoumají okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích Zdroj: ctk

V kauze min donedávna skladovaných v muničním areálu ve Vrběticích se objevil další posudek, který rozporuje závěry policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Nepředložily ho trestně stíhané zbrojařské firmy, ale maďarský vojenský znalec Ferenc Horovitz. Právě od maďarského ministerstva obrany Excalibur Army a Real Trade v roce 2007 miny koupily. Maďarsko postup útvaru Roberta Šlachty napadlo už na jaře. Novou expertízu má E15.cz k dispozici.

Obě firmy jako právnické osoby a pět jejich manažerů a zaměstnanců čelí od března obvinění z údajného vývoje, výroby a držení 500 kusů protipěchotních min zakázaných Ottawskou úmluvou. Šlachtovi podřízení se opírají o stanovisko policejního pyrotechnika Pavla Studeného, pádnější důkazy nemají. Poznatky Studeného, které nejsou opřeny o technické či jiné zdůvodnění, Horovitz odmítl.

„Na všechny miny MON-100 a MON-200, které byly odkoupeny od maďarské armády, se účinnost Ottawské úmluvy nevztahuje. Miny neobsahovaly rozbušky a technické jednotky k dálkovému ovládání, proto se staly nepoužitelnými. Tím byly vhodné pouze k rozebrání a využití výbušného materiálu,“ stojí v posudku, který českým orgánům zaslala Komora inženýrů Budapešti.

Podobně se proti nařčení, že obchodovalo s nelegálními minami, už dříve ohradilo maďarské ministerstvo obrany. Závěry Studeného zpochybnil také český soudní znalec Jiří Chládek.

„Miny měly být rozebrány za účelem využití trhaviny, což je zcela legální. Za zakázanou munici je považuje pouze policejní útvar, který nemá právní analýzu o zatřídění min ani stanovisko OSN k výkladu Ottawské úmluvy,“ uvedl mluvčí Excalibur Army Andrej Čírtek. Připomněl, že s dovozem min před osmi lety souhlasily české licenční úřady.

Hrozí miliardová arbitráž

Právníci Excaliburu poslaly dopis ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO), v němž upozorňují, že postup policie může ohrozit jejich dohodnuté kontrakty a způsobit tak škodu 3,6 miliardy korun. Mimo jiné jde o znemožnění dodávek vojenského materiálu Iráku a Nigérii, který má sloužit v bojích proti Islámskému státu či skupině Boko Haram.

„V souladu se zákonem bude za škodu způsobenou výše uvedeným nezákonným usnesením odpovídat Česká republika. Není vyloučena ani odpovědnost České republiky v mezinárodní arbitráži dle dohod o ochraně investic s Nizozemským královstvím, jelikož koncovým vlastníkem klientů je zahraniční osoba, tedy Excalibur N. V.,“ napsali právníci Babišovi.

Brněnského státního zástupce Leo Foltýna, který případ dozoruje, tyto argumenty nezajímají. „Konstatuji, že důvodnost a zákonnost zahájení trestního stíhání obviněných je plně opřena o doposud provedené procesní úkony, které jsou zaznamenány a shromážděny ve vyšetřovacím spisu,“ uvedl před měsícem. O relevanci důkazů má podle Foltýna rozhodnout soud.