V Rotavě demonstrovala DSSS, sešlo se asi 400 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto

V Rotavě se dnes sešlo asi 400 lidí na demonstraci, kterou svolala krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) prý kvůli napětí mezi místními Romy a ostatními. Kolem 14:30 se vydali na pochod městem, cestou prošli i kolem desítek Romů shromážděných na trase. Obě skupiny ale oddělovali policejní těžkooděnci. Když radikálové a další účastníci pochodu Romy míjeli, navzájem na sebe pokřikovali a pískali, násilné střety se ale neodehrály.

K tomu, aby se přítomní fyzických konfliktů zdrželi, vyzývali jak lidé z průvodu DSSS, tak Romové. Pravicoví extremisté cestou vykřikovali různá hesla, mimo jiné „Nic než národ“, na což Romové odpovídali skandováním „My jsme národ“.

Radikálové nesli také různé transparenty, například s nápisem „Stop černému rasismu“. V oknech a kolem přihlíží průvodu řada místních, někteří z nich radikálům projevovali sympatie, jiní je pozorovali mlčky. Někteří z obyvatel Rotavy se zapojili přímo do průvodu pořádaného DSSS.

Rotava se podle DSSS proměnila z větší části na ghetto, kde starousedlíci trpí „pod terorem“ nových přistěhovalců. „Jsou to neustálé krádeže, vandalismus, vyhrožování, drogová problematika, rušení nočního klidu a především fyzické útoky na naše lidi,“ tvrdí organizátoři dnešní akce.

Na akci dohlížejí nejen čeští, ale i němečtí policisté. Z Německa totiž do Rotavy dva autobusy přivezly asi 70 lidí. Stovky policistů doplňují i příslušníci antikonfliktních týmů. Policie na vjezdech do města kontrolovala, zda u sebe lidé mířící do Rotavy nemají zbraně. V souvislosti s dnešní demonstrací panovala zpřísněná bezpečnostní opatření i na hranicích.

Ve městě s 3400 obyvateli je nyní bez práce 17,5 procenta obyvatel, zatímco v kraji je to 9,6 procenta. Do města se sestěhovávají Romové. Protože naprostá většina z nich je bez práce, tráví čas na ulici. Město proto už přijalo kontroverzní vyhlášku, která zakazuje postávání na ulicích nebo umisťování laviček na veřejné prostranství.