V Rusku se prodával falešný žatecký chmel

chmel

chmel Zdroj: ctk

Na ruském trhu se po několika letech opět objevil prodejce falešného žateckého chmelu. Ten patří ve světě k velmi ceněným a nejdražším. Používá se do prémiových piv. Jeho producenti také získali v roce 2007 od Evropské unie právo na jeho označování chráněným označením původu Žatecký chmel.

„Odkud a jakou cestou tam šel, to nyní řeší tamní státní orgány. Zatím neznáme podrobnosti,“ řekl deníku E15 šéf největšího tuzemského producenta Chmelařství, družstvo Žatec Zdeněk Rosa. Chmele prodávaného v Rusku jako žatecký se na trhu podle Rosy objevilo několik desítek tun. To při ceně na trhu 150 tisíc korun za tunu odhadem činí částku minimálně několik milionů korun. „Není to úplně nevýznamné množství,“ podotkl Rosa.

Družstvo sdružuje přes stovku českých pěstitelů chmele hospodařících na 95 procentech ploch chmelnic v Česku. S falešným žateckým chmelem se nesetkává poprvé. Obrana podle Rosy spočívá v tom, že se družstvo snaží pivovary upozorňovat, že existuje zavedený systém certifikace a každý žok chmele je evidován.

„Výsledkem je ověřovací listina a doklady. Pivovarům na celém světě říkáme: S každou dodávkou vyžadujte originály všech dokladů. Pokud je dostanou, lze stoprocentně vyloučit, že jde o falzifikát,“ podotkl. Falešný chmel se tak k pivovarům může dostat ve chvíli, kdy je dodán jen s fakturou, její kopií či přímo falzem takové listiny.