Válková předala Babišovi rezignaci. Odejde na konci února

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Ministryně spravedlnosti Helena Válková Zdroj: ctk

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala demisi k 1. březnu. Na tiskové konferenci to řekl vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ukončil tak debaty o její politické budoucnosti. Demisi ministryně, kterou by měl nahradit její náměstek Robert Pelikán, k začátku března očekával prezident Miloš Zeman. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již demisi obdržel.

„Dneska jsem s ní mluvil před chvílí a domluvili jsme se, že oznámí, nebo už oznámila písemně svoji rezignaci k 1. březnu 2015,“ uvedl Babiš, který odmítl, že by Válkovou k rezignaci tlačilo hnutí ANO, jak se o tom mluví v kuloárech. Odcházející ministryně se prý rozhodla sama.

„Bylo to pro ní velice náročné období, už při nástupu mě informovala, že to nechce dělat dlouho, a proto ten její krok chápu,“ poznamenal také šéf ANO. Ministryně podle něj viděla svůj mandát, do něhož se jí příliš nechtělo, jako zhruba roční. Vstup do státní správy byl pro Válkovou velký šok, podotkl.

Babiš také uvedl, že Válková je spíše pedagožka a odbornice na resort, ale nikoliv manažerka. Přesto jsou podle něj jak Válková, tak bývalý ministr dopravy za ANO Antonín Prachař minimálně na úrovni ostatních členů vlády. Zásadní rozdíl mezi hnutím ANO a koaličními partnery je, že se ANO nerozhoduje podle vůle krajských organizací, a může si proto dovolit své ministry usměrňovat a řídit, podotkl.

Klub hnutí ANO o Válkové diskutoval bez ní vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu. Debata podle šéfa klubu Jaroslava Faltýnka nebyla o tom, jestli má ministryně zůstat ve funkci, ale spíše o její nadcházející práci a dalším působení ve Sněmovně. Vyjádřila prý přání, aby mohla působit v bezpečnostním a ústavně-právním výboru. Klub ji v tom podpoří.

Babiš v pondělí o situaci v resortu jednal i s hlavou státu. Jeho kandidát na ministra spravedlnosti Pelikán se s prezidentem sejde po návratu Zemana ze zahraničí. Babiš má za to, že by Pelikán měl justici především dát určitou koncepci. Pelikán, kterého dnes kritizovali členové opozice, má podle Babiše dobré renomé.

Křupanské odvolání

Pravděpodobný budoucí ministr spravedlnosti Robert Pelikán je podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga zodpovědný za nejstinnější stránky fungování resortu. „Vede to k úsměvu odborné veřejnosti, neboť každý ví, že za nejstinnější stránky činnosti ministerstva spravedlnosti je zodpovědný právě pán náměstek Pelikán,“ poznamenal Schwarzenberg. Podle něj tak kozel bude zahradníkem.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je lidský způsob zbavování se ministryně spravedlnosti ze strany předsedy hnutí Babiše je mimo jakoukoli kritiku. „Ty věci se dají dělat a také se dělávají mnohem noblesněji než tím neskutečně křupanským způsobem, který jsme mohli sledovat,“ uvedl Kalousek.

Válková bude třetím ministrem, který opustí Sobotkovu vládu
3. října 2014 - V čele ministerstva pro místní rozvoj skončila Věra Jourová (ANO), který se stala evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví. Nástupkyní Jourové v čele ministerstva se 8. října stala Karla Šlechtová, jež do té doby vedla odbor evropských fondů na Úřadu vlády.
12. listopadu 2014 - Svou demisi nabídl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Byl kritizován opozicí i koaličními partnery mimo jiné za časté personální výměny v Ředitelství silnic a dálnic. Novým ministrem dopravy se 4. prosince stal Dan Ťok, který předtím vedl stavební firmu Skanska.
10. února 2015 - Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že jeho hnutím navržená ministryně spravedlnosti Helena Válková podala demisi k 1. březnu. Nahradit by ji měl dosavadní náměstek Robert Pelikán.