Věci veřejné budou volit nového předsedu

Radek John

Radek John Zdroj: CTK/Roman Vondrous

Věci veřejné budou hledat nového předsedu strany. Svolání celostátní volební konference doporučila grémiu strany výkonná rada. Některé krajské organizace volají po odchodu předsedy Radka Johna, nahradit jej chce Karolína Peake.

Jak uvedla místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová, v příštích měsících budou následovat dvě konference strany. Ta první proběhne do konce května a rozhodne o zkrácení mandátu současného vedení VV. Následovat bude internetová volba předsedy strany. Ve funkci jej poté potvrdí volební konference, a to nejpozději v červnu.

Na jednání grémia přišel v podvečer na zhruba 40 minut i neformální lídr VV Vít Bárta, který byl dnes podmínečně a zatím nepravomocně odsouzen za uplácení. Při odchodu ze sídla strany Bárta odmítl s novináři hovořit. Bezprostředně po vynesení rozsudku ohlásil, že odejde z funkce předsedy poslaneckého klubu a pozastaví členství ve straně. Jeho nástupce zatím nebyl zvolen.

Poslanecký klub VV Bártovi vyjádřil podporu do soudního odvolacího řízení. Na tom, zda má Bárta složit poslanecký mandát, se klub nedohodl. Premiér Petr Nečas má ale jasno. Bárta by podle něj měl splnit svůj dřívější slib a odejít z politiky.

Výkonná rada VV tento krok označila za výraz občanské a politické odpovědnosti. Ačkoli z politické scény zazněl požadavek, aby složil i poslanecký mandát, podle Johna by toto rozhodnutí mělo být pouze na Bártovi. „Rozhodnutí nechám na něm. Myslím, že je to tak fér,“ uvedla i vicepremiérka Karolína Peake, která by mohla Johna vystřídat ve vedení strany.

John byl do funkce předsedy zvolen před rokem, mandát má ještě na další rok. Kromě Peake by kandidátem na předsedu mohl být i další místopředseda strany Tomáš Jarolím, populární je u regionálních lídrů. Složit funkci předsedy John nehodlá. Zda se bude znovu ucházet o nejvyšší stranickou funkci, se rozhodne až na základě kandidatur dalších uchazečů.