Vedení TOP 09 se ve sporu o památky postavilo na Besserovu stranu

Jiří Besser,  ministr kultury

Jiří Besser, ministr kultury Zdroj: E15

Předsednictva TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podpořila ministra kultury Jiřího Bessera. Besser spolustraníkům vysvětloval některá svá sporná rozhodnutí spojená především s památkovou ochranou v Praze. Stranická vedení po společném zasedání konstatovala, že ministr vždy postupoval procesně bezchybně a v mezích právních předpisů.

S prací ministra nebyli spokojeni pražští zastupitelé za TOP 09, ozývali se i hlasy volající po jeho odchodu z čela úřadu. Besser jejich kritiku už před několika dny odmítl. Vedení TOP 09 a STAN se ale ve sporu postavilo na Besserovu stranu.

„Rozhodnutí ministerstva jsou akty státní správy, které musí respektovat zákon, nikoliv emoce a politické preference,“ uvedly TOP 09 a STAN.

Kontroverzi nejen mezi politiky, ale také u odborné veřejnosti vyvolalo například Besserovo nedávné rozhodnutí zrušit památkovou ochranu gotických sklepů u pražské Národní třídy. Archeologové se obávají, že před vyřešením případu počasí sklepy nevratně poničí. Úřady se věcí zabývají i nadále.

Besser také před několika týdny svým rozhodnutím umožnil demolici domu v horní části pražského Václavského náměstí. Experti na architekturu a dějiny umění s tím nesouhlasí a ministra vyzvali k obnově řízení.