„Velké ryby“ má lovit speciální tým žalobců

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: mediafax

Vyšetřovat nejzávažnější hospodářskou a finanční kriminalitu a zároveň zpřetrhat regionální vazby mezi státními zástupci a podsvětím dostane napříště za úkol zvláštní protikorupční tým žalobců. S návrhem ministra spravedlnosti na ustavení patnáctičlenné skupiny, kde roční náklady na její fungování dosáhnou 106 milionů korun, včera souhlasila vláda. „Podrobnosti nyní rozpracuje koaliční skupina pro justici,“ upřesnila vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Útvar má spadat pod Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Podle šéfa rezortu Jiřího Pospíšila (ODS) bude řešit trestné činy, „u kterých hrozí ze strany představitelů veřejné moci největší nebezpečí ovlivňování při jejich vyšetřování nebo kterých se představitelé veřejné moci typicky dopouštějí“.

Obžaloby z těchto zločinů by žalobci podávali vždy ke krajským soudům. „Jde o součást koncepce, která má celkově změnit zákon o státních zastupitelstvích,“ dodal Pospíšil.

„Určitě to vítáme, voláme po tom už dlouho,“ řekl deníku E15 David Ondráčka z Transparency International. Dodal, že na Slovensku mají podobný tým už několik let a „velmi se tam osvědčil“. Ondráčka ale nesouhlasí se záměrem VV, které prosazují také vznik protikorupčního soudu.

„Je pravda, že taková instituce funguje ve slovenském Pezinku. V tamní soudcovské komunitě ale vzbuzuje vášně kvůli vysokým pravomocem i platům jejích pracovníků. Myslím, že v Česku podobný soud není třeba,“ dodal Ondráčka. Se vznikem speciálního týmu žalobců souhlasí i stínový ministr ČSSD Jeroným Tejc. Snaha umístit pobočku do Prahy je ale podle něj v rozporu s cílem zajistit nezávislost týmu a zpřetrhat místí vazby mezi žalobci a podnikatelskými kruhy. „Pokud bude sídlem takového orgánu Praha, kde je nejvíce podezřelých korupčních skandálů a která je zároveň sídlem vlády, nic se nezmění,“ poznamenal Tejc.