Veslař Chalupa stáhl svou kandidaturu za VV do Senátu

Skifař Václav Chalupa

Skifař Václav Chalupa Zdroj: Sedmicka

Známý olympionik a veslař Václav Chalupa nebude kandidovat do Senátu v dresu Věci veřejných (VV). Rozhodl se tak s ohledem na současnou politickou situaci a také z osobních důvodů. Strana oznámila Chalupovu kandidaturu v pondělí. O den později ze strany vystoupila vicepremiérka Karolína Peake, k níž se později přidali ministři strany a část poslanců. "Odpadlíci" založili nové politické uskupení, které by mohlo VV nahradit ve vládní koalici

„V souvislosti s politickou situací a z osobních důvodů jsem se po pečlivém zvážení všech okolností rozhodl odstoupit od svého záměru kandidovat v podzimních volbách do Senátu“ tlumočila mluvčí VV Šárka Janouchová Chalupovo vyjádření.

VV na začátku týdne oznámily první jména svých kandidátů do Senátu. Kromě Chalupy vsadily třeba na jméno známého zpěváka Martina Maxy. Chalupa měl o křeslo v horní komoře parlamentu bojovat v Českých Budějovicích, Maxa v Chomutově. Zpěvák později serveru iDnes.cz řekl, že kandidaturu ještě zváží, neboť ho znechutil krok Peake a skupiny dalších poslanců, kteří opustili VV.

Chalupa si svou kandidaturou nebyl jistý už dříve. „Byl jsem osloven. A abych pravdu řekl, i když už to probíhá i v médiích, tak jsem pořád nedal to pravé slovo. Pořád ještě zvažuji, jestli je to dobré, jestli to zvládnu,“ řekl v pondělí serveru Týden.cz. Váhal především kvůli soudu s Vítem Bártou, který býva označován ze neformálního předsedu VV.

Nové politické uskupení sestavené z „rebelů“ by mohlo nahradit VV uvnitř vládní koalice. Podmínkou je, aby společně s TOP 09 a ODS mělo ve sněmovně bezpečnou většinu, uvedl premiér Petr Nečas (ODS). Peake proto musí mít ve svém sdružení deset poslanců, aby mohla založit sněmovní klub. Pro premiéra a ODS je jedinou další alternativou rychlá cesta k předčasným volbám. Spolu s Peake je zatím v novém politickém uskupení sedm poslanců.

Vicepremiérka zatím stále jasně neodpověděla na otázku, zda je do pondělí, do kdy má od předsedy vlády daný čas, schopna zajistit nejméně deset provládních poslanců. Člen její nové platformy a ministr dopravy Pavel Dobeš dnes naznačil, že uskupení jedná nejen s poslanci VV, kteří se ještě nerozhodli napevno zůstat ve straně, za niž byli zvoleni. Diskutuje prý i se členy poslaneckého klubu VV, kteří prozatím deklarovali úmysl zůstat ve straně.