Větrná noc v Česku: Padaly stromy, lidé byli bez elektřiny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/PR/Ceske drahy

Popadané stromy, výpadky proudu, požáry – taková je bilance řádění silného větru nad Českem, který místy dosahoval síly orkánu. Hasiči v Česku v pátek zaznamenali 53 požárů, které způsobily škodu zhruba 1,3 milionu korun. Nikdo při nich nezemřel, jeden člověk byl zraněn. Dnes o tom informoval Hasičský záchranný sbor ČR.

Západní Čechy

Na území Karlovarského a Plzeňského kraje zaznamenali energetici od pátečního odpoledne do dnešního rána přibližně dvě desítky vážnějších poruch způsobených především silným větrem, který na dráty strhl stromy. Kvůli jejich odstraňování vyjížděli často rovněž hasiči, kteří je odstraňovali většinou ze silnic. V Ostrově a ve Žluticích vichřice porazila městské vánoční stromy. Nikdo nebyl zraněn.

    Technici ČEZ řeší od pátku poruchy na rozvodné síti, žádná z více obydlených lokalit ale bez proudu nezůstala. Během pátku zaznamenali nejvíce poškozených vedení a vyřazených trafostanic na Stříbrsku, Tachovsku a Mariánskolázeňsku, uvedl mluvčí ČEZ Martin Sobotka. V noci na dnešek k tomu přibyly další čtyři poruchy. „Část závad z pátku už byla postupně odstraněna, na dalších se ještě pracuje. Dnes ráno by mohlo být bez proudu kolem 1600 lidí. Čekáme, že během dne ještě nějaké závady lidé ohlásí,“ uvedl Sobotka.

    V Karlovarském kraji už v pátek vyjížděli hasiči k popadaným stromům ve více než 30 případech. Zhruba od pátečních 18:00 do půlnoci pak přibyly další tři desítky událostí, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. K stromům ještě přibylo čerpání vody ze zaplavených sklepů. Obdobná situace byla v Plzeňském kraji, kde měli hasiči přibližně 60 výjezdů. Opět to byly především technické zásahy při odstraňování stromů a poškozených drátů.

Jižní Čechy

Jihočeští hasiči vyjížděli během noci z pátku na dnešek k 18 případům, kdy museli odstranit spadlé stromy následkem silného větru. Zásahy se týkaly všech oblastí regionu, řekl dnes ráno Zdeněk Malkovský z dispečinku jihočeských hasičů.

    V pátek večer vyjížděli i k dopravní nehodě u obce Netřebice na Českokrumlovsku. Na osobní automobil Citroen tam spadla větev ze stromu a poranila spolujezdce. „V sobotu ráno se situace uklidnila. Ale je dost možné, že až začne být frekventovanější provoz, lidé teprve budou objevovat popadané stromy na komunikacích nižších tříd a počet zásahů se ještě zvýší,“ uvedl Malkovský.

Východní Čechy

Hasiči v Pardubickém a Královéhradeckém kraji museli kvůli silnému větru v pátek večer a v noci na dnešek mnohokrát vyjíždět, aby odstranili stromy a větve spadlé na vozovku. Nejčastěji zasahovali na Trutnovsku, Náchodsku, Otlickoústecku a Svitavsku. Kvůli spadlým stromům je od pátku uzavřena silnice I/14 mezi Dolní a Horní Radechovou na Náchodsku.

    “Dopoledne by tam měli nastoupit hasiči a s naší pomocí komunikaci zprůjezdnit. V noci do toho nechtěli jít kvůli silnému větru,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje Zdeněk Sťavík. Řidiči zatím musejí místo objíždět po vedlejší silnici.     Hasiči museli také několikrát rozřezávat a odklízet kmeny v okolí Přelouče na Pardubicku a Hlinska na Chrudimsku.

    Silný vítr, který v pátek v nárazech dosahoval až síly orkán, když například na Labské boudě meteorologové naměřili rychlost přes 127 kilometrů v hodině, zastavil provoz na horním úseku lanovky na Sněžku. Není pravděpodobné, že by se dnes obnovil, řekla pracovnice lanové dráhy. „Fouká vítr 20 až 25 metrů za vteřinu a my jezdíme jen do 15 metrů,“ uvedla.     Podle meteorologů by měl vítr postupně slábnout. Zesílit ještě může večer, během neděle by se ale měl utišit.

Morava

Na popadané větvě, které způsobil silný nárazový vítr, mohou dnes narazit řidiči na silnicích v oblastech Zlínského kraje. Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti především v oblasti Vsetína, Valašského Meziříčí, Rožnova pod Radhoštěm a na silnicích procházejících přes Beskydy. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

    Na Vsetínsku toto nebezpečí platí na všech typech silnic. Podobné varování platí i na silnici první třídy v úseku Valašského Meziříčí, Vsetín a Horní Bečva. I tam správci silnic upozorňují na nebezpečí spadaných větví a polomů na silnici. Cesty v regionu jsou jinak holé a mokré, sjízdné bez omezení. Na Zlínsku by měli být řidiči obezřetní kvůli možné mlze.

V Olomouckém kraji hasiči odstraňovali z vozovek především popadané stromy a větve. Zasahovali však i u uvolněných plechů na střechách či při pádech sloupů elektrického vedení. Na Jesenicku v pátek v noci hasiči zasahovali ve Vápenné, kde vítr vyvrátil tři sloupy elektrického vedení přes cestu.

Podle meteorologů by měl vítr v celé republice postupně slábnout. Zesílit ještě může večer, během neděle by se ale měl utišit.